Mi lesz, ha belépsz az Iszlám Államba – de meggondolod magad?

Egy amerikai állampolgár a történelem leggyilkosabb terrorszervezeténél – krumplit pucolt, mint ő állítja, vagy ellenkezőleg, nagyon is közel volt a tűzhöz?

Mohamed Khweis (27), a virginiai Alexandria lakosa kurd őrizetben Irakban. Nem bánnak vele kesztyűs kézzel

2015 decemberében, amikor a taxija megérkezett vele az Iszlám Állam egyik biztonságos házába, Mohamed Khweis rádöbbent, hogy hatalmas hibát követett el – állítják az ügyvédei. A Washington Post beszámolója

khweis.jpg

A 27 éves Fairfax megyei lakos három hónappal ezelőtt szökött meg a terrorbandából, és Irakban kurd kézre került. Most, hogy a tárgyalása megkezdődik egy virginiai szövetségi bíróság előtt, az esküdtszék mérlegelni fogja, vajon egy ekkora súlyú hiba megbocsátható-e a terrorizmus elleni törvények fényében.

Khweis az ügyészek szerint nyilvánvalóan elkövette a bűncselekményeket, amelyekkel vádolták. Tudott, hogy harcosnak ajánlkozott egy vérszomjas terrorcsoportba. Ennek érdekében az interneten konspirált az Iszlám Állam közvetítőivel. És amíg köztük volt, fegyvert használt.

„A vádlott odaadta magát” az Iszlám Államnak, mondta tárgyalást megnyitó beszédében az esküdteknek Dennis Fitzpatrick ügyész, „a történelem leggyilkosabb terrorszervezetének”.

A védelem részéről ellenvetik, hogy semmi bizonyíték arra, hogy Khweis valaha is erőszakcselekményt követett el vagy ilyesmire buzdított. „Kíváncsi” lett annak alapján, amit az Iszlám Államról olvasott, és azt remélte, felfedezheti annak szíriai területét – állítják –, ehelyett azonban nem volt más választása, mint a csatlakozás.

IA.jpg

A Pesmerga nem bánt vele kesztyűs kézzel

Egy iraki kurd tábornok szerint az Iszlám Állam militáns csoport egy amerikai tagja 2016 májusában adta meg magát Észak-Irakban a kurd erőknek. Fejszál Helkáni, a Pesmerga vezérőrnagya Mohamad Jamal Khweisként azonosította a férfit.

„Ettől kezdve az ISIS ellenőrizte őt”, mondta nyitóbeszédében Jessica Carmichael. „Amikor egy fiatal ember ostoba és naiv döntést hoz, azt fogjuk kérni, legyen alkalma megváltoztatni a gondolkodását, mielőtt bármi kár következne be.”

Az ügy különféle okokból szokatlan. Khweis sikeresen elutazott az Iszlám Állam területére, amit csak kevés amerikai tett meg, és elfogatása előtt teljes mértékben ismeretlen volt a hatóságok számára. FBI-ügynökök tanúsították: a létezéséről egy kurd harcos által a Twitteren posztolt videóból szereztek tudomást. Hazatérve Khweis úgy döntött, bíróság elé áll, holott a terrorizmussal vádoltak hatalmas többsége bűnösnek vallja magát.

A tárgyalás a várakozások szerint körülbelül két hétig fog tartani. Az esküdtek már megtekintették a kurd hadsereg egy századosának videóját és terrorellenes illetékesek tanúvallomását az előzetes meghallgatásról, most pedig azok az FBI-ügynökök következnek, akik Irakban hallgatták ki Khweist.

Khweis még nem döntötte el, tanúskodik-e a saját ügyében. Azzal vádolják, hogy anyagi támogatást nyújtott a terrorcsoportnak, további támogatások nyújtása érdekében konspirált, és erőszakos bűncselekmény elkövetésekor tűzfegyverrel rendelkezett.

Carmichael szerint Khweis a szüleivel élve dohányzott, alkoholizált, és az ő biztosításukból, illetve mobiltelefon-bizniszelésből élt. Az iszlám államnál töltött időszakban alantas munkát végzett: zöldséget vásárolt be, kivitte a szemetet, ebédről gondoskodott. Fegyver csak akkor volt nála, állítja az ügyvédnő, amikor odébb rakta őket, hogy le tudjon ülni egy díványra.

Miután szakképesítéssel nem rendelkezett, arra kérték, legyen öngyilkos robbantó, mondja Carmichael, és ebbe is csak azért egyezett bele, mert úgy gondolta, ha nem teszi, kémnek tekintik és kivégzik.

Az ügyészség szerint azonban Khweis csatlakozásakor szakértője volt a terrorcsoportnak. Mielőtt Szíriába utazott, kilépett a Metro Accesstől, ahol buszvezetőként dolgozott, kocsiját eladta, és bérautóval ment a Baltimore-Washington Nemzetközi Marshall Repülőtérre. Hogy az esetleges megfigyelőket lerázza, Londonban is, Amszterdamban is megállt, állítja a vádhatóság. Mikor Törökországba megérkezett, busszal utazott egy határ menti kisvárosba, és a Twitteren lépett érintkezésbe az Iszlám Állam közvetítőivel.

khweiskurd.jpg

A kurd tévében

Khweis olyan jelmondatot használt, ami tartalmazta a „zöld madár” kifejezést – ez nem más, mint utalás a mártíromságra. Közvetlen üzenetében arra kérte az egyik közvetítőt, hogy a rejtjelezett Telegram programon kommunikáljanak. Mint Ryan Lamb FBI-ügynök május 31-ei, szerdai tanúvallomásában arról beszámolt, Khweisnek több különféle olyan alkalmazása volt, ami képessé tette a kódolt üzenetváltásra és a privát böngészésre.

Mint Fitzpatrick mondta, „a vádlott jó volt a tradecraftban”. Ezt a kifejezés a hírszerző közösség szakmai szlengje, ami a modern kémkedésben használatos technikákat, technológiákat és módszereket jelenti. Mégis követett el szarvashibát: három mobilja közül kettőről nem törölte le az adatokat. Meghagyta a külföldi útjára vonatkozó nyilvántartást, és mialatt Törökországban tartózkodott, az Iszlám Állam megannyi honlapját járta meg, amelyek fegyveres harcosok, hullák és erőszakos támadások képeit tartalmazta. Ugyancsak töltött időt olyan oldalakon, amelyeken radikális hitszónokok „igazolták” az erőszak használatát. A Google-n mindennapos arab kifejezések, illetve olyan arab becenevek után kutatott, amelyek jelentése: „az amerikai” vagy „a kanadai”.

Arra is rákeresett, „hogyan imádkozzanak a kezdők”.

A vád szerint az autó, ami Törökországból Szíriába vitte Khweist, három francia és egy tunéziai rekrutát is fuvarozott, akik teli szájjal dicsekedtek a Párizsban nem sokkal korábban véghezvitt halálos terrorcselekménnyel. (2015 végén járunk.)

Khweist egyik biztonságos házból a másikba vitték, míg végül az iraki Moszulba került, vallási képzés céljából. Találkozott orosz harcosokkal és segített ellátni a sebesült katonákat, állítják az ügyészek. Végül a szír határtól nem messze lévő Tál Áfárba vitték. Onnan szökött meg, hogy kurd kézre kerüljön.

„Szaladt az amerikai igazságszolgáltatás karjaiba”, fogalmazott Carmichael. „Mohamad nagyon boldog volt, hogy mindent elmondhatott nekik, amit tudni akartak.”

Az iraki hadsereg az idén visszafoglalta Moszult (az esemény brit vonatkozásairól szóló cikkeinket lásd itt és itt), és az ezt követően lefoglalt, a bűnperben pedig bemutatott dokumentumokból az derül ki, hogy Khweis kitöltötte az Iszlám Államhoz való csatlakozásra szolgáló űrlapot, és egy táblázatban a banda harcosaként tüntetik fel. Az űrlapból azonban nem derül ki, hogy átment-e fegyveres kiképzésen, vagy hogy beosztották-e valamilyen egységbe.

A vádhatóság a múlt heti bírósági meghallgatáson közölte, hogy Khweis a vádalku többféle formáját visszautasította. John Zwerling ügyvéd a bíróságon elmondta, hogy Khweis mindig is együtt akart működni, de „nem akart beismerni olyasvalamit, amiről úgy érzi, nem tette meg”.


vissza

facebooktwitteremail