May: Nem állapodunk meg bármi áron az EU-val

A miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről kezdődő tárgyalások célja nem lehet az, hogy London bármi áron megállapodásra jusson az Európai Unióval. A tárgyalások a választás után tizenegy nappal kezdődnek.

Theresa May és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje televíziós választási műsorban fejthette ki terveit. Corbyn kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a kilépés feltételeiről.

A Channel 4 tévécsatorna és a Sky News hírtelevízió közös műsorában May és Corbyn nem együtt, hanem külön-külön válaszolt először a meghívott közönség, majd a riporter kérdéseire. May megerősítette azt a többször hangoztatott nézetét, hogy az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség.

A miniszterelnök szerint rossz megállapodás lenne például az, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát a kilépésért, ahogy azt „Európában néhányan szorgalmazzák”. Hozzátette: Nagy-Britanniában is vannak olyanok, akiknek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy bármit megtennének az EU-megállapodás fejében, és ez is rossz megállapodáshoz vezetne.

Theresa May nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy kormánya mekkora számlát lenne hajlandó kifizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodásért. Kijelentette: a kérdés nem úgy merül fel, hogy Nagy-Britanniának mennyit ér meg a kilépés az EU-ból, a lényeg egy olyan megfelelő kilépési megállapodás elérése, amelynek révén a brit kormánynak a jövőben nem kell hatalmas összegeket évről évre befizetnie az uniós költségvetésbe.

General-Election-2017-794973.jpg

A Financial Times nemrégiben brüsszeli forrásokat idézve azt írta, hogy az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében. David Davis, a Brexit-ügyi miniszter szerint ebben az esetben a brit küldöttség felállna a tárgyalóasztaltól.

Theresa May arra a kérdésre, hogy a kilépés utáni bevándorlási korlátozások kiket zárnának ki az EU-országokból bevándorolni szándékozók közül, csak annyit mondott, hogy a kormány még dolgozik a jövőbeni bevándorlási szabályokon. Hozzátette: olyan szabályozás a cél, amely lehetővé teszi, hogy a szakképzett hazai munkaerő hiányától szenvedő területekre a jövőben is toborozni lehessen megfelelő szakképesítésű munkavállalókat az uniós országokból. A kormányfő szerint azonban a bevándorlást mindenképpen szabályozni kell, mivel az ellenőrizetlen bevándorlás éppen a jövedelmi skála alsó tartományaiban gyakorol negatív hatást.

Szinte ugyanilyen véleményeket fejtett ki a műsorban Jeremy Corbyn is, aki az unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítését megszüntetné, és a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná. Hozzátette: ha a Munkáspárt kormányra kerül, nem fogja megengedni a brit vállalatoknak, hogy nagyon alacsony bérezéssel foglalkoztassanak külföldieket, csak azért, hogy a rosszul fizetett hazai alkalmazottaknál is olcsóbb munkaerőhöz jussanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt garantálná a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-munkavállalók jogosultságainak további érvényesülését.

A kilépési tárgyalásokról szólva Corbyn kijelentette: munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről.

Az eredeti menetrendnek megfelelően a választások után tizenegy nappal, június 19-én, hétfőn kezdődnek az érdemi tárgyalások az EU-val a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. May egy kampánygyűlésen kijelentette: a menetrend készen van, az európaiak is készen állnak a tárgyalások megkezdésére, és nincs mód sem halasztásra, sem a tárgyalási folyamat leállítására.

Theresa May nem tett említést arról, hogy a tárgyalások milyen szinten kezdődnek. Arra kérte a választókat, adjanak egyértelmű mandátumot a Brexit-tárgyalások végigvitelére. Theresa May szerint „nem lenne biztonságos döntés”, ha a többség a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra voksolna június 8-án, és aki nem akarja, hogy a Brexit-tárgyalásokat Jeremy Corbyn irányítsa, annak konzervatív jelöltekre kell voksolnia. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail