Az SNP újabb népszavazást akar

A Skóciát kormányzó Skót Nacionalista Párt választási programja szerint a Brexit-tárgyalások végén lenne indokolt az újabb népszavazás a skót függetlenségről.

A 48 oldalas programot Nicola Sturgeon skót miniszterelnök mutatta be az SNP választási kampányrendezvényén a skóciai Perth városában. A program szerint ha az SNP a jövő csütörtöki brit parlamenti választásokon ismét elnyeri a londoni parlamentben Skóciának járó képviselői helyek többségét, „demokratikusan fenntarthatatlan” lenne, ha a brit kormány megpróbálná megakadályozni, hogy a skót nép „a megfelelő időben” maga döntsön jövőjéről.

Nicola Sturgeon a program bemutatóján ugyanakkor kijelentette: az újabb függetlenségi referendum „nem most” lenne, hanem akkor, amikor már ismert a brit EU-tagság megszűnésének végleges feltételrendszere.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, amelyen az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

skot.jpg

Nicola Sturgeon az EU-tagsági népszavazás óta több nyilatkozatában is közölte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. A miniszterelnök kijelentette: Skóciában még azok közül is sokan aggodalommal szemlélik a konzervatív kormány „extrém Brexit-célkitűzéseit”, akik a tavalyi EU-népszavazáson a kilépésre voksoltak.

Sturgeon szerint a Brexit „extrém változatának” egyik sarkalatos eleme, hogy a brit kormány az Európai Unió egységes belső piacáról is ki akar vonulni, ami önmagában 80 ezer skóciai munkahelyet sodor veszélybe, és súlyos veszélyeket rejt a skót mezőgazdaság, a halászat, a felsőoktatás, az élelmiszeripar és a skót gazdaság szinte minden egyéb ágazata számára.

Theresa May miniszterelnök nem sokkal a skót kormánypárt programjának ismertetése után erősítette meg, hogy ha a Konzervatív Párt nyeri az előrehozott választásokat, Nagy-Britannia kilép az EU egységes belő piacáról is – különben el kellene fogadni az Európai Unió által szentnek és sérthetetlennek tartott szabadságjogokat, köztük mindenekelőtt az emberek szabad mozgását az EU-n belül. Ez azt jelentené, hogy Nagy-Britannia nem tudná olyan mértékben ellenőrzése alá vonni saját határait, ahogy azt a brit választók szeretnék.

A miniszterelnök megerősítette ugyanakkor azt is, hogy London olyan átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, amely a lehető legnagyobb szabadságot nyújtja a brit cégeknek ahhoz, hogy továbbra is kereskedhessenek és közvetlenül jelen lehessenek az európai piacokon. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail