A pénz beszél, az NHS pusztul

Jobban fizet a Tesco meg az Asda, ezért tömegével hagyják ott az alkalmazottak az NHS-t, hogy a továbbiakban polcfeltöltőként, pénztárosként keressék meg a valamivel vastagabb szelet kenyeret. A politika, ami egy százalékban maximálja a fizetésemelést, katasztrófával fenyeget, megváltoztatása a következő parlament egyik legfontosabb feladata lesz, figyelmeztetnek az NHS vezetői, akik szerint 25 milliárd font kéne nekik műsoron kívül. Lehetőleg azonnal.

nhs.jpg

Totálisan demoralizálja a közegészségügyben dolgozókat az, hogy az ágazatban évi egy százalékban maximálták a fizetésemelést, de sokan még ezt sem kapják meg; tömegével mennek a szupermarketekbe dolgozni, ahol mindig van felvétel. Túl ott sem fizetik őket, de a felelősségük sem terjed tovább a kiszakadt liszteszacskónál.

A brit egészségügyben akkora már az emberhiány, hogy az a betegellátást veszélyezteti; különösen a mentális betegségekkel küszködők kerülnek veszélybe – állapítja meg a Guardian

Az előrehozott választások előtti kampányban újabb szereplők jelentkeznek:  az NHS Providers – a közegészségügy akut, ambuláns, közösségi és mentális egészségügyi szolgáltatóit összefogó szervezet, amely Anglia szinte valamennyi, szám szerint 240 NHS-kórházát, mentális egészségügy és ambuláns intézményét képviseli. Durva őszinteséggel közölték a miniszterekkel, hogy az NHS-fizetések féken tartásának politikája tarthatatlan, és a már most is emberhiánnyal küszködő szakma a közeljövőben még nagyobb kihívások elé néz.

nhshopson.jpg

Chris Hopson

Chris Hopson, az NHS Providers vezérigazgatója szerint a megszorítási politika mellett a munkakörülmények rosszabbodását is megsínyli az egészségügy. A fizetés teljesen versenyképtelen, a dolgozók csapatostul kerekednek fel, hogy szupermarketekben polcokat töltsenek fel. Hopson, aki adottnak tekinti a tory győzelmet, arra szólította fel Theresa May miniszterelnököt, oldja fel a fizetésstopot, ami elvileg még 2020-ig fog fennállni – de ha az új parlament megszavazza, akár 2022-ig is –, és ne ezzel akarja egyensúlyba hozni az NHS pénzügyeit, mert az intézkedés immár hét éve akadályozza, hogy feltöltsék az üres állásokat. Ez további évekig nem tartható fenn.

A vezérigazgató 25 milliárd font soron kívüli állami támogatást követel az NHS-nek. Ezzel nem csak a még ott dolgozók elvándorlása, de az ottmaradók súlyos túlterhelése és kiégése is megakadályozható.

nhsnorman.jpg

Norman Lamb

Norman Lamb korábbi egészségügyi miniszter „ostobaságnak” minősítette a 2010-ben bevezetett fizetésemelés-maximálást, és azt állította, az intézkedés kontraproduktívnak minősült. A liberális demokrata politikus szerint az intézkedés ilyen hosszú távon nem igazolható.

Jeremy Hunt jelenlegi egészségügyi miniszter a konzervatívok választási győzelme esetére több pénzt ígért az NHS-nek, valamint azt, hogy a nővérek fizetése mindenképp emelkedni fog. Ez ma átlagosan és bruttó évi 31 ezer font, s Hunt úgy véli, a szakma ennél többet érdemel.


vissza

facebooktwitteremail