Szigorodik a bevándorlás

A Konzervatív Párt választási programja szerint az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével egy időben kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról és a vámunióból is, emellett számszerű korlátozásokkal készül szabályozni az EU-s bevándorlást.

conservative01.jpg

A 88 oldalas dokumentum – amely a Forward, Together (Előre, együtt) címet viseli – ismertetésekor kijelentette: Nagy-Britannia gyakorlatilag az Európai Unió tagja maradna, ha megőrizné a tagságát az EU egységes belső piacán. Ugyanakkor a kormány átfogó szabadkereskedelmi és vámmegállapodást kíván kötni az Európai Unióval, és „lehetnek olyan meghatározott EU-programok”, amelyekben Nagy-Britannia a későbbiekben is részt vehet.

Ha lesznek ilyen programok, London a részvétel fejében kész ésszerű anyagi hozzájárulásra is, egyértelmű ugyanakkor az az alapelv, hogy az EU-tagság megszűnésével véget érnek Nagy-Britannia évenkénti horribilis befizetései.

London a brit EU-tagság megszűnése után szigorítani kívánja az EU-polgárok bevándorlásának szabályozását. A program szerint az évenkénti nettó bevándorlás - amely a legutóbb vizsgált tizenkét hónapban 273 ezer fő volt – továbbra is túl magas, ezért fenntartható szintekre kell csökkenteni.

Ez azt jelenti, hogy az éves nettó bevándorlás legfeljebb néhány tízezer fő legyen az elmúlt két évtizedre jellemző több százezer helyett.

Az EU-tagság megszűnésével évtizedek óta először lehetségessé válik, hogy a kormány ellenőrzése alá vonja az Európai Unióból érkező bevándorlást is. London olyan bevándorlási politikát kíván kialakítani, amely csökkenti és szabályozza az EU-országokból érkezők számát, ugyanakkor lehetővé teszi olyan szakképesítésű munkavállalók betelepülését, akikre a brit gazdaságnak szüksége van – áll a Konzervatív Párt választási programjában.

conserv02.jpg

A dokumentum szerint azt azonban nem szabad megengedni, hogy a vállalati szektor a szakképzett külföldi munkavállalók alkalmazásával elhanyagolja kötelezettségét a brit munkaerő szakképzettségének javítására. A kormány ezért a jelenlegi ezer fontról kétezer fontra emeli azt a járulékot, amelyet a brit vállalatoknak kell fizetniük az Európai Unión kívülről toborzott, szakképesítést igénylő állásokban foglalkoztatott minden egyes munkavállaló után. Ezt az összeget a kormány a brit munkavállalók szakképzésének fejlesztésére fordítja.

Az EU-állampolgárok bevándorlásának korlátozási tervei komoly vitákat vetítenek előre az érdemben a jövő havi brit választások után kezdődő kilépési tárgyalásokon. A Financial Times szerint Angela Merkel német kancellár egy berlini fórumon kijelentette: az nem megy, hogy Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is „megőrizze az összes jó dolgot, utána kijelentse, hogy csak 100 ezer vagy 200 ezer EU-polgár léphet be az országba”. A kancellár közölte: ha a brit kormány korlátozza az EU-bevándorlást, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az európai oldal milyen korlátozásokat vezessen be ennek ellentételezésére.

A Financial Times szerint ez volt a német kancellár eddigi legkeményebb figyelmeztetése a brit EU-tagság megszűnésének potenciális következményeire.

A tory programban szerepel ugyanakkor az is, hogy a kormány a bevándorlás szabályozásával együtt biztosítani fogja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további érvényesülését, és ezzel egy időben törekszik az EU-országokban élő britek jogainak megvédésére is. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail