A Financial Times Magyarországról

Az Európai Uniónak óvatosan kell eljárnia, ha büntetőintézkedéseket vezet be rossz úton járó tagállamai ellen, mert az ilyen szankciók visszaüthetnek, írta a Financial Times.

A cikk megállapítja: az Európai Unió alapértékei – mint a demokrácia, a szólásszabadság és a polgári jogok – jelenleg nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve néhány kelet-európai országban, mint a hidegháború vége óta bármikor. Példaként Lengyelországot és Magyarországot említi.

orban-nyelve_2.jpg

A demokrácia és a civil társadalom fokozatosan visszaszorul Magyarországon, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor kijelentette, hogy illiberális demokráciát épít, és Kínát, Oroszországot és Törökországot dicsérte követendő példaként – szögezi le a Financial Times.

Amikor a kelet-közép-európai országok beléptek az EU-ba, az unió emberi jogi és kormányzási kritériumokat állított fel velük szemben, de kevés hatásköre van a tekintélyelvűségbe visszacsúszás megakadályozására. Évekkel ezelőtt Ausztriát sem tudta megfegyelmezni a demokratikus értékek veszélyeztetése miatt. Ezért óvatosan kell eljárnia, amikor szankcionálja tévelygő tagjait, mivel például a szavazati jog felfüggesztése az Európai Tanácsban visszaüthet. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail