Jelentősen csökkent tavaly a bevándorlás

Jelentősen csökkent tavaly a nagy-britanniai bevándorlás, nem kis részben a közép-európai EU-országokból érkezők számának visszaesése miatt. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint a decemberrel zárult tizenkét hónapban nettó 248 ezer volt a tartós letelepülési szándékkal Nagy-Britanniába érkezők száma, 84 ezerrel kevesebb, mint 2015-ben.

Ez az első olyan becslés, amelyben szerepel a Brexit-népszavazás utáni fél év. Az EU8-országokból – az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállamból – tavaly az egy évvel korábbinál 25 ezerrel kevesebben, 48 ezren érkeztek, és 16 ezerrel többen, 43 ezren távoztak. A két adat különbségéből eredő nettó ötezer fős bevándorlás a legalacsonyabb az EU8-csoport 2004-es EU-csatlakozása óta.

A kormányzó Konzervatív Párt által a két hét múlva esedékes előrehozott választásokra kidolgozott program szerint azonban az évenkénti nettó bevándorlás továbbra is túl magas, ezért fenntartható szintekre kell csökkenteni. A programban foglaltak szerint ez azt jelenti, hogy az éves nettó bevándorlás legfeljebb néhány tízezer fő legyen az elmúlt két évtizedre jellemző több százezer helyett.

How-to-Apply-UK-Immigration-in-2016.jpg

A Konzervatív Párt programja szerint London olyan bevándorlási politikát kíván kialakítani, amely csökkenti és szabályozza az EU-országokból érkezők számát is, ugyanakkor lehetővé teszi olyan szakképesítésű munkavállalók betelepülését, akikre a brit gazdaságnak szüksége van.

A brit vállalati szektorban elvégzett felmérések szerint azonban már most is egyre nagyobb a munkaerőhiány azokban az ágazatokban, amelyek jelentős részben függnek a külföldi EU-munkavállalóktól.

A brit emberierőforrás-menedzserek legnagyobb szakmai szövetsége, a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) ezer tagvállalatra kiterjedő munkapiaci felmérése kimutatta, hogy 748 ezer – csaknem rekordszámú – munkahely betöltetlen a brit gazdaságban, mivel a cégek egyre nehezebben találnak megfelelő számú és képzettségű munkaerőt ezekre az állásokra.

A CIPD felmérésébe bevont vállalatok 27 százaléka arról számolt be, hogy az alkalmazásukban álló külföldi EU-munkavállalók fontolgatják távozásukat a cégtől, sőt sok esetben az Egyesült Királyságból is.

A brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) nemrégiben tartott éves kongresszusán Meurig Raymond, a szervezet elnöke kijelentette: az agrárszektornak jelenleg 85 ezer, 2021-ben már 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. Raymond szerint ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, a földeken fog elrothadni a termés. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail