Mégsem magányos terrorista robbantott Manchesterben

A manchesteri rendőrfőkapitány szerint hálózat állhatott a hétfő éjjeli öngyilkos robbantásos merénylet elkövetője mögött. Hasonló véleményt fogalmazott meg Amber Rudd belügyminiszter is.

Ian Hopkins megerősítette azt is, hogy a terrorcselekmény 22 halálos áldozatának egyike egy rendőrnő. A manchesteri rendőrfőnök erről több részletet nem mondott, de médiaértesülések szerint a rendőrnő családjával, szolgálaton kívül volt jelen nézőként a Manchester Arenában rendezett hétfő esti popkoncerten, amelynek végén a merénylet történt. A robbantásban a sajtóbeszámolók szerint súlyosan megsérült az áldozat férje és két gyermeke is.

salman.jpg

Ian Hopkins

Ő a második brit rendőr két hónapon belül, akivel iszlám terror végzett. Március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood autós ámokfutást rendezett a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Ian Hopkins rendőrfőnök arra a kérdésre, hogy a nagy-britanniai nyomozás célpontjai között van-e a merényletben használt pokolgép készítője is, részletek nélkül kijelentette: nagyon egyértelmű, hogy a vizsgálat középpontjában egy hálózat felderítése áll. Biztonsági szakértők is azt valószínűsítették, hogy Salman Abedi csak végrehajtó volt, és a merényletben használt pokolgépet másvalakitől kaphatta.

A terrorcselekménnyel összefüggésben eddig négy embert vettek őrizetbe. Szerda délután, Manchester központjában a rendőrök ellenőrzött robbantással hatoltak be egy házba, amelynek átkutatása még tart. Hopkins további részleteket nem tárt fel erről az akcióról.

Amber Rudd belügyminiszter szerint a pusztító hatású öngyilkos robbantásos merényletet az elkövető fejlettebb eszközökkel hajtotta végre, mint amilyeneket az elmúlt időszak több más terrorcselekményében használtak. Rudd szerint ennek alapján „valószínűnek, lehetségesnek tűnik”, hogy a manchesteri robbantó, a 22 éves, líbiai származású, de Manchesterben született Salman Abedi nem egyedül cselekedett. Nemrégiben Líbiában járt, és nem sokkal a terrorcselekmény végrehajtása előtt tért vissza Nagy-Britanniába.

abedi-handout.jpg

Salman Abedi

A belügyminiszter elmondta: jelenleg 3800 fős katonai egység áll a rendőrség rendelkezésére, és a rendőri vezetés döntésén múlik, hogy e kontingensből hány főt vesz ténylegesen igénybe. Ian Hopkins rendőrfőnök azonban kijelentette, hogy Manchesterben nem járőröznek katonai alakulatok, és nincsenek is tervek arra, hogy a helyi rendőrség a hadsereg segítségét kérje.

Az öngyilkos merényletnek csütörtökön huszonhárom halálos áldozata volt, a sebesültek száma 64, közülük húszan válságos állapotban vannak.

salm.jpg

Szerdán három embert vettek őrizetbe Manchesterben a hétfő éjjeli merénylettel összefüggésben. Egy további személyt a londoni Stansted repülőtéren vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Az illető éppen Törökországba akart utazni. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail