London a Brexit után sem akar vámokat és súrlódásokat

Jóváhagyta az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács a Brexit-tárgyalások megindítására vonatkozó európai bizottsági javaslatot. Theresa May miniszterelnök szerint az Európai Unió a június 8-ai parlamenti választások után tizenegy nappal kívánja elkezdeni az érdemi tárgyalásokat Londonnal.

A javaslatot a tagországok uniós ügyekkel foglalkozó tárcavezetői fogadták el brüsszeli tanácskozásukon. „Szeretnénk a lehető legkorábban megtartani az első tárgyalási fordulót, remélhetőleg már a június 19-i héten. Készek vagyunk, jól felkészültünk”, mondta Michel Barnier, a bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Hozzátette, előnyös lenne, ha az egyeztetésekről készített első jelentését bemutathatná már az uniós vezetők június végi csúcstalálkozóján.

A közzétett szöveg az iránymutatásokat is tartalmazza. Ezek közül az egyik legfontosabb a „szakaszos megközelítés”, azaz hogy kizárólag akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a kilépéssel kapcsolatos legfőbb kérdésekről: az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzésről.

Az első kérdés kapcsán leszögezték, hogy az állampolgári jogok kölcsönösen tiszteletben tartására van szükség, aminek például azt is magában kell foglalnia, hogy öt év után állandó tartózkodási engedélyt kapjanak az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok, illetve fordítva, akkor is, ha ez az idő még nem telt le a kiválás pillanatában.

4038.jpg

Hangsúlyozták azt is, az Egyesült Királyságnak eleget kell majd tennie a múltban hozott költségvetési döntések miatti pénzügyi kötelezettségeinek. Az unió ezen felül ahhoz is ragaszkodik, hogy a britek teljes egészében fedezzék a kiválási folyamat költségeit, például a Londonban működő uniós ügynökségek költöztetését is.

Ezek mellett kitértek például arra is, hogy a cégeknek ne kelljen visszahívniuk a kiválás pillanatában már egymás piacain lévő áruikat.

A hétfői tanácsülés résztvevői közül többen is az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek rendezésének fontosságáról beszéltek. Bert Koenders holland külügyminiszer hangsúlyozta: „rendezni kell a számlát”. Sebastian Kurz, az osztrák diplomácia vezetője pedig az EU kiadásainak csökkentését és reformját sürgette, miután a britek távozása évi mintegy 14 milliárdos lyukat üt az unió büdzséjén. „Számos olyan terület van, ahol pénzt tudunk megtakarítani”, fogalmazott.

589b405ec46188bb578b45fe.jpg

May a Konzervatív Párt walesi tagozatának kampánygyűlésén tett említést a dátumról. Kijelentette: már csak 17 nap van hátra a választásokig, és „az európaiak tizenegy nappal azután akarják elkezdeni a Brexit-tárgyalásokat”. Ennek alapján a kilépési tárgyalások június 19-én, hétfőn kezdődnének.

Theresa May kijelentette: London a kilépési tárgyalásokon átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról kíván egyezségre jutni az Európai Unióval. Hozzátette: a brit kormány „vámoktól és súrlódásoktól mentes” kereskedelmi forgalomra törekszik az unióban maradó országokkal a brit EU-tagság megszűnése után is. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail