Trump megkezdte izraeli látogatását

Donald Trump amerikai elnök megkezdte izraeli látogatását, és a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren mondott rövid beszédében kiemelte az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségét, valamint reményét fejezte ki, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra és a kapcsolatok javítására Izraellel.

Trumpot a repülőtéren Reuven Rivlin államelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök fogadta.

tr02.jpg

Amerikai elnök még soha nem érkezett Izraelbe ilyen „hamar”, négy hónappal a beiktatása után. Ezt az izraeli tízes tévécsatorna hírmagyarázói Trump elnök eltökélt szándékával magyarázzák, amellyel meg kívánja oldani a Közel-Kelet évtizedek óta egyik legsúlyosabb konfliktusát, a palesztin-izraeli viszályt, amiben elődei jórészt kudarcot vallottak.

Az izraeli média felhívja a figyelmet arra, hogy az utolsó pillanatban változás történt a repülőtéri fogadás programjában, mert vasárnap még azt írták az izraeli újságok, hogy Trump csak Rivlinnel és Netanjahuval ráz kezet, de végül az amerikaiak mégis úgy döntöttek, hogy külön kézfogással üdvözli az összes fontosabb tisztség viselőjét és a minisztereket is, és nem csak lerövidített, hanem hosszabb fogadási ceremóniát tartanak a tűző napsütés ellenére.

tr04.jpg

Rivlin repülőtéri üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a világnak, a Közel-Keletnek és Izraelnek erős Amerikára van szüksége, s Jeruzsálem és Washington közös értékeket vall. Netanjahu történelminek nevezte Trump látogatását, mert amerikai elnök először veszi első külföldi útjának célállomásai közé Izraelt. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta országa terrorizmus elleni küzdelmének fontosságát, beszélt országa béketörekvéseiről, a vallásszabadságról, arról, hogy a keresztények szabadon gyakorolhatják a vallásukat Izraelben.

Donald Trump rövid beszédében az erős amerikai-izraeli szövetséget emelte ki, kifejezte reményét, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra, és a kapcsolatok javítására Izraellel. Felszólította a térségbeli vezetőket, hogy működjenek együtt a béke megteremtése érdekében. Azt is mondta, hogy ilyen tekintetben új reményekkel töltötte el a szaúd-arábiai látogatása.

tr01.jpg

„Ritka lehetőség áll előttünk a biztonság, a stabilitás és a béke megteremtésére a térség és népei számára... De ezt csak együttműködve érhetjük el. Nincs más kiút”, hangoztatta Trump reptéri beszédében.

A repülőtérről az izraeli és az amerikai elnök helikoptereken Jeruzsálembe utazott, az államelnöki rezidencián folytatandó tárgyalásokra. Utána Donald Trump az óvárosban felkereste Jeruzsálem két legszentebb helyét, a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának helyén felépített Szent Sír-bazilikát és a Siratófalat, ahová nem kísérték el izraeli vezetők, mivel csupán „magánlátogatást” tett ott.

Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem járt a jeruzsálemi óvárosban, mert vitatott a hovatartozása: Izrael magáénak tekinti – különösen a Siratófalat –, mivel 1967-ben felszabadította az ellene agressziót elkövető Jordánia 1948 óta tartó megszállása alól, a nemzetközi jog szerint azonban megszállt területnek minősül.

donald-trump-western-wall-afp_650x400_81495462502.jpg

Donald Trump az esti órákban tárgyalt a Dávid király nevét viselő szállodában Benjámin Netanjáhuval, majd díszvacsorára indult a kormányfői rezidenciára.

Az amerikai elnök kedd délelőtt találkozik Betlehemben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Aznap felkeresi a Jád Vásem Holokauszt Múzeumot is, majd befejező programjaként az Izrael Múzeumban mond beszédet.

Donald Trump első hivatalos külföldi körútja első állomásáról, Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe, ahonnan Olaszországba, illetve a Vatikánba utazik majd tovább, hogy találkozzon Ferenc pápával. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail