Soltész: a hit ereje megtartja magyarnak a külföldön élőket

A hit ereje több ezer kilométerre az anyaországtól is megtartja magyarnak a külföldön élőket, összetartja a családokat és lehetőséget teremt az értékek megőrzésére, továbbadására – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek telefonon a Stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség 70. évfordulója alkalmából tartott ünnepségről.

soltesz_lead.jpg

Soltész Miklós reményét fejezte ki, hogy Németország visszatér a kétezer éves Európa gyökereihez és keresztény értékeihez, hogy megoldást találjon az országot érintő migrációra, mivel a mintegy 1,5-2 millió bevándorló jelenléte nagy mértékben felborította a német társadalmat. Ha Németország meg akar maradni nem csak gazdasági erőként, hanem Európa vezetőjeként is, akkor óriási szerepe kell, hogy legyen életükben a hitnek és a kereszténységnek – tette hozzá.

Magyarországon azonban egyelőre nem a be-, hanem a kivándorlás jelent egyre kezelhetetlenebb társadalmi és gazdasági problémát. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) főmunkatársának elemzése szerint néhány éven belül akár 370 ezer ember hagyhatja el az országot.

Gödri Irén megállapította, hogy a 18–40-es korosztályból 680 ezren gondolkodtak már az elvándorláson.

Az NKI négy évvel ezelőtt 335 ezerre becsülte a külföldre költözött magyarok számát, ami akkor a 18–49-es korosztály 7,4 százalékát tette ki. Ugyanebben az évben Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként félmillióra becsülte a külföldre költözöttek számát.

unios.jpg

A kutatás szerint a 18–40-es generációnak csak egyötöde mondta azt, hogy eszébe sem jutna külföldre menni. Még azok harmada sem zárta ki a költözést, akik eddig egyébként még nem játszottak el a gondolattal. A kivándorláson gondolkodó magyarok 35 százalékának komolyak a szándékai, 19 százalékuk pedig azt mondta, hogy már meg is hozta a döntést.

A kivándorláson komolyan gondolkodó 370 ezres csoport 48 százaléka mindenképpen menni akar, 52 százalékuk pedig már jelentkezett is valamilyen állásra. A tanulmány szerint a 18–40 évesek között 11 százalékra tehető azok aránya, akik nagy valószínűséggel tényleg külföldre fognak menni.

Ugyanakkor megoszlik, hogy ki mennyi időre távozna. Huszonhét százalékuk rövidebb időre, 28 százalékuk 3–5 évre települne ki. A megkérdezettek 6 százaléka mondta azt, ha elmegy, többé nem tér vissza Magyarországra.

A tanulmány szerint a migráció motorja az elégedetlenség. A megkérdezettek jelentős része arra panaszkodott, hogy munkájával, illetve szakmai előremenetelével elégedetlen. Azok között, akik szerint Magyarország helyzete az elmúlt három évben sokkal rosszabb lett, 41 százalék a migrációs potenciál. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail