Százmilliárdos fegyverüzletet csinált Trump Szaúd-Arábiában

Izrael visszafogott ingerültséggel reagált arra a hírre, hogy Donald Trump amerikai elnök első külföldi útja színhelyén 350 milliárd dolláros fegyverüzletet kötött a főleg Irán elrettentésére törekvő Szaúd-Arábiával. Az út harmadik állomása, a Vatikán nem engedélyezi, hogy az elnök helikopterrel szálljon le a pápai állam falain belül.

trumpli.jpg

Juvál Steinitz izraeli energetikai miniszter „igencsak zavarónak” minősítette, hogy Szaúd-Arábia – amelynek egyes egységei részt vettek a frissen kikiáltott zsidó állam elpusztítására indított hadjáratban 1948-ban, azóta viszont nem történt harci cselekmény a két ország között – 110 milliárd dollárért azonnal, míg további 240 milliárdért tíz év alatt fog amerikai fegyverzetet – páncélosokat, hadihajókat, légvédelmi rendszereket, radar- és távközlési eszközöket, valamint kiberbiztonsági technológiát – vásárolni. Az üzlet részleteit az elmúlt hónapokban Trump zsidó veje, Jared Kushner dolgozta ki.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök, aki Trumppal már az amerikai választási kampány alatt jó viszonyt épített ki, kutya-macska barátságban volt viszont Barack Hussein Obamával, nem tett említést a tranzakcióról, amely az elnök szerint számtalan amerikai munkahelyet ment meg, csakúgy, mint azok a további, sok tízmilliárdos polgári üzletek, amelyeket az elnök kíséretében lévő üzletemberek kötöttek Szaúdiával és a térség más monarchiáival.

Netanjáhu régóta hangoztatott felfogása értelmében Szaúd-Arábát és más Öböl-menti államokat be kell vonni egyrészt a palesztin békefolyamat újraindításába, másrészt a lehető legszélesebb frontba az iráni nukleáris ambíciókkal szemben.

Trumpot hétfőre várják a zsidó államba, ahol hosszú ideig igen nagy népszerűségnek örvendett, különösen mert Jeruzsálem nyolc éven át képtelen volt zöld ágra vergődni Obamával. Ma Trmpot zűrös elnökösködése és egyelőre be nem tartott ígéretei – ezek közé tartozik az amerikai követség Tel-Avivból az ország fővárosába, Jeruzsálembe költöztetése – miatt egyre inkább „Mr. Balagannak” nevezi az izraeli közbeszéd. A román eredetű héber szleng olyan embert jelöl, aki kétbalkezessége miatt galibát teremt maga körül.

Trump_US_Saudi_Arabia_99657-dea71.jpg

Nem ígérkezik felhőtlennek az elnök vatikáni látogatása sem, amely elé a pápai állam olyan feltételeket szabott, hogy a találkozó Ferenc pápa akarata szerint a lehető legegyszerűbb legyen. A Corriere della Sera szerint a Vatikán nem engedélyezte, hogy az amerikai elnök helikopterrel szálljon le a pápai állam falain belül. A pápai állam magyarázata szerint ez egyrészt túlzott biztonsági készültséget, a légtér lezárását igényeli, másrészt az amerikai delegációra egyetlen helikopter nem volt elegendő, hanem legalább négy szállt volna le egymás után a Vatikánban. 

A lap szerint Ferenc pápa minél kisebb felhajtást szeretne Donald Trump május 24-i, szerdai látogatásakor. A katolikus egyházfő el akarja kerülni, hogy az amerikai elnökkel való találkozó megzavarja a Szent Péter téren és a Vatikán környékén gyülekező hívőket, akikkel a pápa szerdán tíz órától találkozik az általános audiencián. A Vatikán ezért tűzte ki reggel fél kilencre a találkozó időpontját. Az amerikai elnök és küldöttsége gépkocsikkal Vatikánváros egyik oldalsó kapuján, a Porta Peruginón keresztül lép be a pápai állam területére. Az amerikai konvoj így is jelentős káoszt teremt majd az olasz főváros reggeli közlekedésében.

Az olasz napilap információi szerint Donald Trumpot felesége, Melania is elkíséri, aki hetekkel ezelőtt magánlevélben fejezte ki a találkozó felett érzett örömét Ferenc pápának. Az amerikai delegáció tagja lesz Donald Trump lánya, Ivanka is, aki a Vatikánt követően a Szent Egyed katolikus közösség római székhelyén az emberkereskedelemről zajló nemzetközi találkozón vesz részt.

SanPietro2.jpg

A Corriere hangsúlyozza, hogy a „Trump-ellenes” Ferenc pápa és a „pápaellenes” amerikai elnök első találkozója célja a felek közötti „részleges megbékülés”. A találkozót az újság szerint az „irgalmasság és a reálpolitika” jegyében tartják. Jelzésértékűnek számít, hány percig tart a tolmácsokkal négyszemközt zajló megbeszélés: Ferenc pápa és Barack Obama első vatikáni találkozója 20 percig tartott az államfőknek fenntartott vatikáni protokoll szerint, egy perccel se tovább. Ferenc pápának tíz órakor kell a Szent Péter téri audiencián lennie, ha baráti a találkozó hangulata, Donald Trump akár húsz percnél is tovább maradhat a pápai dolgozószobában – írta a Corriere.

Ferenc pápa 2015 szeptemberében járt a Fehér Házban, akkor még Barack Obama elnöknél. Donald Trump megválasztása után, 2016 februárjában, a Mexikóból a Vatikánba tartó repülőúton Ferenc pápa kijelentette, nem keresztény, aki hidak helyett falakat épít, a Trump által a mexikói határon tervezett falra utalva. Donald Trump úgy reagált, hogy Ferenc pápa „túl sokat politizál”. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail