Német-francia-olasz haderő állítaná meg Fekete-Afrikában a migránsokat

Róma, Párizs és Berlin közös fegyveres missziót tervez Niger Líbiával szomszédos határán a migráció megfékezésére. Az olasz semmítőszék szerint a bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell a befogadó országok értékeihez. Eközben hatvannyolc személyt vettek őrizetbe Calabriában, ahol a 'ndrangheta tartotta kézben a migránstábort, milliókat lopva a központnak juttatott EU-pénzekből.

nigeria.jpg

A La Repubblica értesülései szerint a Vörös Sivatag nevű misszióban legalább ötszáz ember venne részt, közöttük olaszok, franciák és németek. Róma Párizs és Berlin már kidolgozta a nigeri sivatagban tervezett művelet részleteit, amely páncélozott járművek és helikopterek bevetését is tartalmazza. A misszió főhadiszállása Madamában lehet, az idegenlégió egykori központjában.

Olasz részről a védelmi vezérkar irányítaná a missziót, amelyre azonban a római kormány még nem bólintott rá. A La Repubblica szerint a Paolo Gentiloni vezette balközép kormány jól tudja, hogy a Nigerben való beavatkozás „költséges és veszélyes” (feltehetően: nem úgy, mint további néhány millió migráns teljesen veszélytelen és költséggel nem járó befogadása).

legionista.jpg

Légionisták a madamai garnizon romjainál

Marco Minniti olasz és Thomas de Maiziere német belügyminiszter közös levélben sürgette az EU-tól a Niger és Líbia közötti határszakasz megerősítését. A misszió végső célja a két afrikai állam határőrségének kiképzése és felkészítése lenne. Ami Líbiát illeti, április elején a római belügyminisztériumban békemegállapodás született a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői között az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával. Ezzel az ország déli övezetében leálltak a törzsek közötti fegyveres konfliktusok, ez önmagában azonban nem vezetett a líbiai határok szigorúbb ellenőrzéséhez.

Niger a közép-afrikai migrációs útvonal egyik csomópontjának számít: a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint tavaly Nigeren 417 ezer migráns haladt keresztül, ebből mintegy 300 ezren Líbia felé folytatták útjukat, innen pedig tengeri átkeléssel Európa, elsősorban a dél-olaszországi partok irányába.

eucap.jpg

EUCAP-alakulat Nigériában

A La Repubblica hangsúlyozta, hogy Nigerben már amerikai és francia csapatok is jelen vannak, valamint az EUCAP Sahel Niger nevű európai művelet.

Precedensértékűnek számít az olasz semmítőszék döntése, amellyel helybenhagyta egy Olaszországban élő indiai szikh bevándorló ügyében hozott ítéletet arról, hogy a bevándorlóknak kötelező alkalmazkodniuk az őket befogadó ország értékeihez - jelentette az olasz sajtó kedden.

A döntés szerint elfogadhatatlan, hogy egy bevándorló a saját értékeihez ragaszkodva tudatosan megsértse az őt befogadó ország társadalmi szabályait.

A harmadfokú bírói testület egy Olaszországban élő szikh férfi ügyében határozott. A Lombardia tartománybeli Goito kisvárosában élő férfit 2015-ben kétezer eurós bírságra ítélték, mivel egy húsz centiméteres késsel közlekedett Goito utcáin. A városban jelentős számú szikh közösség él. A férfi szerint a ruhája övén viselt kés (kirpan) a fején hordott turbánhoz hasonlóan az általa gyakorolt vallás jelképének számít, és „vallási kötelezettségből” hordta. Ezért fordult a legfelsőbb bírósághoz a rá kiszabott pénzbírság eltörlését kérve.

A semmítőszék azonban elutasította a fellebbezést, hangsúlyozva, hogy a „soknemzetiségű társadalomban a különböző nemzetiségű személyek együttélése szükségszerűen megköveteli, hogy a bevándorlók és a befogadó társadalom közös alapértékeket valljanak. Az integráció nem jelenti az eredeti kultúra elhagyását [...], korlátot szabnak azonban a befogadó társadalomban érvényes emberi jogok és törvényi előírások.”

Történelmi ítéletről beszélt Roberto Calderoli, az Északi Liga szenátora, aki szerint a bevándorlóknak minden olasz törvényt tiszteletben kell tartaniuk, azzal kezdve, hogy közterületen nem viselhetnek arcukat eltakaró fátyolt, burkát vagy nikábot. Ha a bevándorlók „nem fogadják el szabályainkat, nem maradhatnak Olaszországban”, mondta Calderoli. Luca Squeri, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője szerint a semmítőszék nemet mondott az integrációra, amelyet a balközép római kormány szorgalmaz. Khalid Chaouki, a balközép Demokrata Párt (PD) marokkói származású képviselője megjegyezte, jó lenne, ha a bíróság a „nyugati kultúra” fogalmát is meghatározná.

sikh.jpeg

A kirpan rituális vallási kellék

A semmítőszék kimondta, hogy az integráció nem különíthető el társadalmunk és kultúránk jogszabályaitól – hangoztatta Giancarlo Perego, az olasz püspöki kar (Cei) Migrantes szervezetének igazgatója. A Cesnur torinói valláskutató intézet viszont felhívta a figyelmet arra, hogy a kirpan viselete engedélyezett Kanadában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

Olaszországban 60 ezer szikh él, a második legnagyobb közösség Európában az Egyesült Királyság után. A brit hadsereg szikh harcosai mindenütt ott voltak Burmától Normandiáig, részt vettek Olaszország felszabadításában a második világháborúban, teljesítményük magas szintűnek és hősiesnek mondható, de már az első világháborúban is kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Jelenleg elsősorban az észak-olaszországi agrártérségekben, Venetóban és Lombardiában élnek. A lombardiai Pessina Cremonesében van az egyik legnagyobb európai központjuk. Az olaszországi szikhek motorozáskor sisakot sem viselnek, arra hivatkozva, hogy a turbánt nem vehetik le a fejükről. Még soha nem volt arra példa, hogy a szikhek, akik a 19. században veszítették el az önálló államiságukat, bárkire is kezet emeltek volna a nyugati világban.

arrestati-sistema-Reggio.jpg

Néhányan a letartóztatott maffiózók közül

Hatvannyolc személyt vett őrizetbe az olasz maffia-ellenes hatóság a déli Calabria tartományban, ahol a 'ndrangheta helyi bűnszervezete tartotta kézben a migránstábort, milliókat keresve a központnak juttatott EU-s finanszírozásokból.

Az őrizetbe vett személyek többsége a calabriai Arena-klán tagja. A 'ndranghetának ez a csoportja szerezte meg a tábori szolgáltatások közbeszerzési pályázatait, többek között ami a migránsközpont menzájának ellátását, valamint a mosodai szolgáltatást illeti. „A migránsoknak disznóknak való moslékot adtak, ha egyáltalán jutott nekik enni”, mondta Nicola Gratteri a dél-olaszországi Catanzaro államügyésze, aki hazájában a 'ndranghetával szembeni küzdelem egyik jelképének számít.

A calabriai Crotone közelében található Isola di Capo Rizzuto migránstábora (CARA) a legnagyobb Európában. 2006 és 2015 között az EU 103 millió euróval finanszírozta a migránstábort. Az ügyészség szerint az összegből 36 millió euró az Arena-klán zsebébe került. A migránstáborból származó üzlet érdekében az Arena-klán még azokkal a helyi családokkal is békét kötött, például a Nicoscia és a Grande Aracra klánnal, amelyekkel korábban véres harcot folytatott.

A bűnszervezet élén Leonardo Sacco, az úgynevezett Irgalmasság Testvérisége vezetője állt. Ez a szervezet pályázta meg és nyerte el a migránstábor szolgáltatásaira kiírt pályázatokat. A kapott milliókat azonban csak kis részben használták fel, a pénz nagy része a 'ndrangheta kasszáiba vándorolt tovább különböző utakon. Őrizetbe vették Isola di Capo Rizzuto plébánosát is, aki a táborban levő migránsok „lelki támogatására” évi 132 ezer eurót kapott, majd ezt a 'ndrangheta bűnszervezetének továbbította. A szervezet pedig ingatlanokat, gépjárműveket vásárolt.

cara.jpg

Isola di Capo Rizzuto migránstáborának bejárata. Jobbra fenn a tolvaj plébános, alatta Leonardo Sacco

Beppe Grillo az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezére blogján Angelino Alfano külügyminiszter, korábbi belügyminiszter lemondását sürgette. „Befogadásnak nevezik, miközben üzlet, minél többet érkeznek, annál nagyobb profit, a migráció aranytojást tojó tyúk”, hangoztatta Beppe Grillo. Hasonlóképpen Alfano távozását szorgalmazta Matteo Salvini, az Északi Liga főtitkára is. A L'Espresso baloldali hetilap információi szerint az őrizetbe vett Leonardo Sacco szoros kapcsolatban állt Angelino Alfanóval.

Nem ez az első alkalom, hogy az olaszországi migránstáborok hátterében feltűnik a szervezett bűnözés. A nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenységét vizsgáló Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész is a Mineóban működő migránstábort kézben tartó maffia miatt indította nyomozását azt állítva, hogy az Olaszországba érkező tömeges migráció az olasz szervezett bűnözésnek jól jövedelmező üzletet képvisel. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail