Vádat emeltek a whitehalli terrorista ellen

Khalid Mohamed Omar Ali brit alattvaló

Vádat emeltek kedden a Parlament közelében április végén terrorizmus gyanújával őrizetbe vett férfi ellen.

whitehall.jpg

A 27 éves, külföldön született, de brit állampolgárságú Khalid Mohamed Omar Alit terrorcselekmény elkövetésének előkészületével vádolják, és azzal, hogy emberéletek veszélyeztetése, illetve súlyos anyagi kár okozása céljával robbanóanyagokat állított elő és birtokolt.

A robbanószerekkel kapcsolatos vád Ali öt évvel ezelőtti afganisztáni tevékenységével függ össze, de a rendőrségi közlemény nem tér ki részletesen arra, hogy a vádlott pontosan mit csinált 2012-ben Afganisztánban.

Ali, akit április 27-én látványos rendőrségi kommandós akcióval vettek őrizetbe a Westminster közepén, május 10-én, szerdán áll a londoni magisztrátusi bíróság elé.

kés.jpg

Alinál az őrizetbe vétel után több kést találtak

Az áprilisi akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre, az akkori tájékoztatás szerint előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejleteként. Alit a fegyveres rendőri osztag tagjai a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon – nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől – a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították.

Az incidens során sérülés nem történt. Alinál az őrizetbe vétel után több kést találtak.
A helyszín közvetlen közelében március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd járdáján, majd a parlamentnél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Ali április végi őrizetbe vétele után a Scotland Yard hangsúlyozta, hogy a két ügy között nincs összefüggés. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail