Jól szerepeltek a toryk

Jól teljesített a kormányzó Konzervatív Párt a részleges helyhatósági választásokon, amelyeket alig több mint egy hónappal a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választások előtt tartottak.

A választáson 34 angliai tanács tagjaira lehetett voksolni. Londonban nem voltak helyhatósági választások. Skóciában mind a 32, Walesben mind a 22 tanácsi körzetben választásokat tartottak.

poll.jpg

Az eredménylista alapján a Konzervatív Párt csaknem négy évtizede nem szerepelt olyan jól helyhatósági megmérettetésen, mint most. A szavazatarányokat országos szintre kivetítve a konzervatívok 38 százalékos eredményt értek el, 13 százalékponttal jobbat, mint a négy évvel ezelőtti, legutóbbi részleges helyhatósági választáson.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt tanácsnokjelöltjeire országos kivetítésben 27, a Liberális Demokratákra 18 százaléknyian szavaztak, 2 százalékponttal kevesebben, illetve 4 százalékponttal többen, mint legutóbb.

A választások legnagyobb vesztese a UKIP, amelynek országos kivetítésben mért szavazataránya 18 százalékponttal 5 százalékra zuhant.

A Munkáspárt eredményét 11 százalékponttal meghaladó konzervatív előny azonban nem tükrözi a júniusi parlamenti választások várható erőviszonyait mérő országos közvélemény-kutatásokat, amelyek a Konzervatív Párt 20 pont körüli támogatottsági előnyét mutatják.

ballot.jpg

Szakértők szerint a helyhatósági választásokból nem lehet egyenes következtetéseket levonni a júniusi parlamenti választás várható kimenetelére, így a most elért, a felmérésektől elmaradó konzervatív szavazattöbbség nem kérdőjelezi meg a jövő havi választásokra szóló közvélemény-kutatások jóval nagyobb tory előnyt mutató eredményeit.

Theresa May miniszterelnök azonban kijelentette, hogy nincs helye az elbizakodottságnak, és nem szabad lefutottnak tekinteni a júniusi parlamenti választásokat. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail