Theresa May gratulált Emmanuel Macronnak

Gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Theresa May brit miniszterelnök. Az új elnök mögé mindenki beállt, aki nem Marine Le Pent akarta. Macron a Louvre térre hívta ünnepelni híveit. A teret eddig nem közölt okból egy időre ki kellett üríteni.

macron.jpg

A Francia Köztársaság új elnöke

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint May a rövid üzenetben „forró gratulációit” küldte a francia elnökválasztás győztesének az elért sikerhez.

„Franciaország az egyik legszorosabb szövetségesünk, és készen állunk az együttműködésre az új francia elnökkel számos olyan kérdésben, amelyeket egyaránt elsődleges fontosságúnak tartunk”, fogalmaz üzenetében Theresa May.

A centrista Emmanuel Macron nyerte meg vasárnap a francia elnökválasztás második fordulóját a szavazatok 65,5-66,1 százalékával, míg a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a voksok megközelítőleg 33,9-34,5 százalékát szerezte meg.

marinelepen.jpg

Le Pen még attól is messze járt, hogy megszorítsa ellenfelét

Európa-szerte fokozott érdeklődés követte a franciaországi voksolást, hiszen az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez volt az első alkalom, hogy egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be az elnökválasztás második fordulójába.

A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Indulás!) nevű politikai mozgalmát.

Egy biztonsági riasztás miatt rövid időre kiürítették vasárnap kora délután a Louvre előtti teret, ahova Emmanuel Macron várta estére az ünneplőket.

louvre.jpg

A kiürítés miatt a téren biztonsági kordont emeltek a hatóságok

A rendőrség az intézkedés után röviddel közölte, hogy vége a riasztásnak, és a tér lezárását feloldották. A párizsi prefektúra korábban azt közölte a Twitteren, hogy „elővigyázatosságból egyszerű ellenőrzésekről van szó”, de arról nem tájékoztattak, milyen veszélyről lehetett szó. 

A Louvre múzeuma folyamatosan látogatható volt, az intézményt nem érintette az intézkedés, csak Emmanuel Macron elnökjelölti sajtóközpontját ürítették ki. Az ott tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy egy rendőrkutya gyanús szagot észlelt, és ezt követően ürítették ki a sajtónak fenntartott helyszíneket, de a Louvre üvegpiramisát, amely a múzeum bejárataként szolgál, továbbra is akadálytalanul megközelíthették a látogatók.

Ez az első alkalom, hogy az elnökválasztást rendkívüli állapot idején tartják, amely a 2015. november 13-i – 130 áldozatot követelő – párizsi iszlamista merényletsorozat óta van életben. A választókörzeteket mintegy 50 ezer rendőr és csendőr biztosította. (MK/MTI) 


vissza

facebooktwitteremail