Hollande megsarcolná Angliát

Elkerülhetetlen, hogy Nagy-Britannia „megfizesse” az unióból való kilépés árát, jelentette ki Francois Hollande francia elnök az unióban maradó tagállamok brüsszeli csúcstalálkozóját megelőzően.

Hollande aláhúzta: nem szabad büntetni, de annak egyértelműnek kell lennie, hogy Nagy-Britanniának gyengébb pozíciója lesz a kilépést követően, mint az unió tagjaként.

A francia elnök elutasította azokat a vélekedéseket, hogy Theresa May kormányfő tárgyalási pozícióit erősíthetné a június 8-ra kitűzött brit parlamenti választásokon várható nagyarányú győzelme. Véleménye szerint a brit szavazás kimenetele nem fogja befolyásolni az uniót. Az EU elveit és céljait már kialakították, és a tárgyalók ezt az irányvonalat fogják követni – mondta Hollande.

brexit.hollande-trace-une-ligne-rouge-ne-pas-franchir_0.jpg

Michel Barnier, a kilépésről Londonnal folytatandó tárgyalások vezetője szerint Nagy-Britannia érdeke is az EU egysége, amely növelné a Brexit-megállapodás esélyeit. Úgy vélekedett, a szombati rendkívüli uniós csúcstalálkozó az unióban maradó tagállamok egységét mutatja, de ez nem Nagy-Britannia ellen irányul.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a Brexit nem fogja befolyásolni az unió globális tevékenységét. Elmondta, hogy a brüsszeli csúcstalálkozó határozott üzenetet kíván küldeni Londonnak az unió 27 tagállamának egységéről. A tárgyalások második szakaszában kerül majd elő az Egyesült Királysággal kialakítani kívánt kapcsolatok, a külkapcsolatok és a biztonságpolitika témája.

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy az unió jó kapcsolatokat akar az Egyesült Királysággal a kilépést követően is, ugyanakkor közösen és határozottan kell képviselni a „huszonhetek” érdekeit. „Eddig ez sikerült, ami jó alapot ad a tárgyalásokhoz”, fogalmazott. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail