Alig nőtt a GDP

A vártnál nagyobb mértékben lassult a brit gazdaság növekedési üteme az első negyedévben, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) előzetes becslése szerint a hazai össztermék (GDP) az idei első három hónapban átlagosan 0,3 százalékkal nőtt 2016 utolsó negyedévéhez mérve. A tavalyi azonos időszakhoz képest 2,1 százalékkal nőtt a brit GDP-érték. Korábban 0,4 %-osra becsülték a növekedést, ami a tavalyi év utolsó három hónapjában 0,7 % volt.

A statisztikai hivatal kiemelte, hogy a nemzetgazdasági átlagon belül a GDP csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor növekedési teljesítménye kirívó mértékben gyengült: bruttó kibocsátása 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év záró negyedében mért 0,8 százalékos bővülés után.

A lassulásban a fogyasztásnál nagyobb mértékben emelkedő inflációnak is szerepe volt. Márciusban 2,3 százalékos volt az éves infláció, ez több mint három éve nem mért ütem.

uk-gdp-data.jpg

Az egyik legtekintélyesebb gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői közölték: véleményük szerint Theresa May miniszterelnök jól időzítette a június 8-ra kiírt előrehozott választásokat, mivel a gazdaság teljesítménye a későbbiekben jelentős eséllyel még tovább romlik.

A háztartások reáljövedelmét kikezdő, gyorsuló infláció miatt a kiskereskedelmi értékesítés máris visszaesett. A CEBR előrejelzése szerint 2017 lesz négy éve az első olyan év, amelyben csökken a háztartások reáljövedelme. A cég várakozása az, hogy a teljes kosárra számolt idei átlagos infláció 2,7 százalék lesz Nagy-Britanniában, a bruttó átlagbér azonban csak 2,2 százalékkal emelkedik.

A ház számításai szerint tavaly egy-egy háztartás átlagos elkölthető jövedelmi hányada 35 300 font volt. A CEBR elemzői azzal számolnak, hogy ez az idén 34 800 fontra esik vissza, vagyis az átlagos háztartás nettó adózott jövedelme 2017-ben 500 fonttal kevesebb lesz, mint tavaly.

Ebben a környezetben a háztartások átlagos megtakarítási rátája a nettó jövedelem mindössze 4 százaléka lesz. Ez lenne a legalacsonyabb átlagos nemzetgazdasági szintű lakossági megtakarítási ráta azóta, hogy e mutató rendszeres mérése 1963-ban elkezdődött. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail