Elfajzott az internet

A közösségi médiaportálok szégyenletesen lassan reagálnak a felületeiken megjelenő illegális tartalmakra, és még a pedofília vagy a terrorista toborzások eltávolítása is túl sokáig tart, olvasható az Alsóház belügyi bizottsága tanulmányában, amely szerint a szolgáltatókon ott kell ütni, ahol a legjobban fáj nekik: a zsebükön.

130529121243-facebook-women-hate-story-top.jpg

A rendkívül súlyos bírálatokat megfogalmazó 34 oldalas jelentés kiemeli, hogy a Twitter, a Facebook és a Google tulajdonában lévő YouTube több milliárd ember által használt online felületeit gyűlölet és szélsőségesség terjesztésére is használják, ráadásul e folyamat riasztó mértékben gyorsul, és még az egyértelműen törvénybe ütköző online tevékenységek is jórészt ellenőrizetlenül zajlanak.

A tanulmány szerint a gyűlöletkeltésre és a szélsőségesség terjesztésére alkalmas tartalmak mennyiségi gyarapodásának üteme párhuzamosan követi a közösségi médiaportálok használatának exponenciális bővülését.

oTjRnHgGbujzslP-400x225-noPad.jpg

„Mi az, ami ég? Ja, a családom” - a Facebook ezt a „poént” nem találta elég aljasnak ahhoz, hogy törölje

A belügyi bizottság jelentése szerint a Google szakértői maguk számoltak be arról, hogy a YouTube-on évről évre 25 százalékkal növekszik a megjelölt – vagyis valamilyen okból a közösség által kifogásolt – tartalmak mennyisége.

A testület szerint a legnagyobb és leggazdagabb közösségi médiavállalatok szégyenteljesen messze járnak attól, hogy elégségesnek lehessen nevezni az illegális és veszélyes tartalmakkal szembeni fellépésüket, a megfelelő közösségi normák betartatására és a saját felhasználóik biztonságának garantálására tett erőfeszítéseiket. Mindez teljes felelőtlenség a részükről, tekintettel rendkívüli méreteikre, erőforrásaikra és globális kiterjedésükre.

A bizottság szerint elrettentő például, hogy a Google milyen lassan és gyengén reagál azokra a bejelentésekre, amelyek a YouTube-on megjelenő neonáci propagandatartalmakra hívják fel a figyelmét.

twit.jpeg

A Facebook, a Twitter és a YouTube felületein megdöbbentően könnyen fellelhetők nemzetiségi kisebbségek elleni gyűlöletkeltő tartalmak; a YouTube például hemzseg az antiszemita összeesküvési elméleteket terjesztő és holokauszttagadó videofelvételektől. A YouTube azonban nem volt hajlandó eltávolítani még az amerikai fehér fajvédő mozgalom, a Ku Klux Klan egykori szellemi vezére, David Duke egyik videóját sem, amelynek címe szerint „A zsidók beismerik, hogy fehér népirtást szerveznek”.

A YouTube a videó virulensen antiszemita tartalma ellenére azzal az érvvel utasította el a film törlését, hogy a felvétel nem számít gyűlöletbeszédnek.

youtube.jpg

Az Alsóház azt javasolja, a kormány vegye fontolóra egy olyan szankciórendszer bevezetését, amely ismétlődés esetén egyre komolyabb büntetésekkel, végső soron jelentős pénzbírsággal sújtaná azokat a közösségi médiacégeket, amelyek egy szigorúan szűkre szabott időkereten belül nem távolítják el felületeikről az illegális tartalmakat.

A jelentés javasolja azt is, hogy a kormány fizettesse meg e cégekkel a felületeiken megjelenő törvénysértő tartalmak hatósági ellenőrzésének költségeit. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail