Tibor Fischer nem látja Orbánban a zsarnokot

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök nyugati megítéléséről közölt írást a Guardian online kiadásában Tibor Fischer Nagy-Britanniában élő magyar származású író és publicista. Németországban a Süddeutsche Zeitung foglalkozott Magyarországgal.

foto 2 Orban.jpg

Tibor Fischer a baloldali napilap online kiadsának véleményrovatában megjelent  Én nem veszem észre Orbán Viktorban a zsarnokot című cikkében azt írja: az, hogy a nyugati média a magyar kormányfőt a demokrácia ellenségének és antiszemitának állítja be, nem csupán rejtélyes, de „gusztustalan is”.

Fischer szerint az Orbán elleni leggusztustalanabb vád az antiszemitizmus vádja, amely azzal kapcsolatban éri a magyar kormányfőt, hogy Soros György, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója zsidó. A szerző szerint Orbán Viktor honosította meg a holokauszt iskolai oktatását, ő fogadtatta el a holokauszt tagadását szankcionáló törvényt, és az ő kormánya finanszírozta a Saul fia című, Auschwitzról szóló Oscar-díjas filmet.

Tibor-Fischer.jpg

Tibor Fisher. Elkelne egy jó optikus

Fischer szerint van néhány tény, amelyet a jelek szerint „Bécstől nyugatra sokan képtelenek megérteni”. Magyarország demokrácia, ahol sokkal több politikai párt működik, mint például az Egyesült Államokban, amely „csak egyetlen pártnyira van attól, hogy egypárti állam legyen”. A magyarországi választások szabadok és igazságosak, van parlament, amely törvényeket fogad el, és bár a törvényalkotás minősége - mint minden demokráciában – erősen változékony lehet, ha a polgároknak nem tetszik egy törvény, tüntethetnek ellene, ahogy teszik is.

A cikk szerint Orbán jelentős indulatokat kavart az illiberális demokráciáról szóló retorikájával. A szerző azonban közölte: ő ebben a szóösszetételben a demokrácia szót kívánná hangsúlyozni, mivel ez rendszerint elkerüli a „habzó kritikák” megfogalmazóinak figyelmét.

Tibor Fischer szerint különösen rejtélyesek azok a bírálatok, amelyek szerint Magyarországon már nincs sokszínű média. Fischer szerint hosszú a listája azoknak a tévé- és rádióállomásoknak, nyomtatott és internetes kiadványoknak, amelyek nem csupán hajlamosak Orbán bírálatára, hanem kizárólagosan a kormányfő gyalázásának szentelik tevékenységüket.

Orban-is-a-cruel-tyran-poster-reads-800x450.jpg

Vannak, akik számára egyértelmű az, ami nyilvánvaló

A német liberális Süddeutsche Zeitung online kiadásában a March for Science (Felvonulás a tudományért) elnevezésű, szombaton rendezendő nemzetközi demonstrációval kapcsolatban vendégkommentárt közölt a Max-Planck-Társaság elnökétől, Martin Stratmanntól, aki A kutatóknak szabadság kell című írásában kiemelte: a tudománynak kényelmetlennek kell lennie a hatalom számára, és nem szabad engedni, hogy a politika eszközként használja, de a kutatók sok országban mégis „egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, még az Európai Unióban is”. 

A tudományos intézmény vezetője kommentárjában kifejtette, hogy a tudomány szabadságát főként olyan kutatók esetében sértik meg, akik megkérdőjelezik az állam tekintélyét. Hozzátette, hogy „nagy aggodalommal” szemlélik ezeket a fejleményeket, amelyek a többi között Egyiptomban, Törökországban, Kínában mennek végbe, és Magyarországon, amely „mégiscsak az Európa Unió tagja”, de az „autokrata törekvések összeütköznek a tudomány igényével, hogy nemzetközi és nyitott legyen”. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail