Gyorsuló infláció, monetáris szigorítás

Csökkentette a gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Bank of England

Csökkentette valamelyest a brit gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését a Bank of England, a vártnál nagyobb ütemben lassuló fogyasztási kiadásokkal indokolva a döntést. A brit jegybank utalást tett ugyanakkor arra, hogy a gyorsuló infláció előbb-utóbb monetáris szigorítást tehet szükségessé.

A Bank of England monetáris tanácsa a csütörtöki kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében és az ezzel egy időben kiadott friss inflációs jelentésben közölte, hogy az eddigi 2 százalék helyett 1,9 százalékos növekedést valószínűsít 2017 egészére a brit gazdaságban.

A 2018-ra és 2019-re adott növekedési prognózisát azonban a Bank of England kissé javította, 1,6 százalékról 1,7 százalékra, illetve 1,7 százalékról 1,8 százalékra.

A bank a vártnál valamivel gyengébb idei növekedési ütem ellenére is a korábban jósoltnál gyorsabb inflációt vár: az új inflációs jelentés 2,7 százalékos idei egész évi átlagos inflációval számol az eddigi előrejelzésben szereplő 2,4 százalék helyett.

A Bank of England szerint e korrekció egyedüli oka a Brexit-népszavazás óta végbement fontárfolyam-gyengülés.

bank.jpg

A jegybank szerint a font jelenleg 16 százalékkal gyengébb a 2015 végén mért legutóbbi árfolyamcsúcsnál.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt inflációs cél 2 százalék.

A monetáris tanács a kamatdöntő ülésen változatlanul hagyta alapkamatát és a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés keretösszegét is, megerősítve a tavaly augusztusban kialakult monetáris alapállást.

Az akkori kamatdöntő ülésen a bank 0,25 százalékos újabb történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt.

A Bank of England abban a hónapban a kamatcsökkentés mellett 435 milliárd fontra emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.

A monetáris tanács üléséről csütörtök délután kiadott közlemény azonban az eddigieknél keményebb hangvételű.

A kommüniké szerint „megvannak a határai”, hogy meddig tűrhető el a cél feletti infláció, és ha a reálgazdasági folyamatok jórészt az új inflációs jelentésben felvázolt pályát követik, akkor a piaci hozamgörbéből következtethető igen enyhe ívű emelkedésnél valamelyest nagyobb mértékű monetáris szigorítás válhat szükségessé az előrejelzési távlaton belül.

Pénzügyi elemzők szerint ez meglehetősen szokatlan utalás arra, hogy a Bank of England a piac által vártnál hamarabb hozzákezdhet a monetáris politika szigorításához.

A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház a Bank of England bejelentéseit értékelő gyorselemzésében közölte, hogy jóllehet a következő egy évben még nem vár kamatemelést, de 2018 második negyedétől lehetségesnek tartja a brit monetáris politika normalizálásának megkezdését. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail