J.K. Rowling díjat kapott a brit könyvesektől

A British Book Awards (Brit Könyvdíjak) átadásán Sarah Perry gótikus regénye lett az év könyve, J. K. Rowling pedig a könyvkiadás fellendülésében játszott rendkívüli szerepéért vehetett át díjat. 

„Húsz éve még azt is nehezen hittem volna el, hogy kiadják egy könyvemet, nemhogy ilyen rangos elismerést kapjak”, köszönte meg a díjat a Harry Potter-regények szerzője.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek című kétrészes színmű szövegkönyve 2016 legnagyobb bestsellere lett Nagy-Britanniában. Korábban minden évben hatalmas lendületet adott a brit könyvpiacnak, amikor megjelent egy-egy Potter-regény. 2007-ben pedig, a regényfolyam hetedik, befejező részének kiadása révén a könyvszektor 1,79 milliárd fontos rekordbevételt ért el.

jk2.jpg

J. K. Rowling

Rowling a könyvszakmát is dicsérte köszönőbeszédében. „Ez az este valójában Önökről szól, a könyvkereskedőkről, akik nélkül természetesen nem lennének bestsellerek. Köszönetet akarok mondani azért, hogy az évek során támogatták a könyveimet, ez a díj valójában az Önök érdeme.”

Az év gyermekkönyve díjat azonban nem a Harry Potter-színmű nyerte, amelyet Rowling John Tiffanyval és Jack Thorne-nal együtt jegyzett. A díjazott Kiran Millwood Hargrave The Girl of Ink and Stars című kamaszregénye lett, amelyet a Chicken House kiadó gondozott.

perry.jpg

Sarah Perry

Az év könyve és az év regénye díját Sarah Perry The Essex Serpent című sikerkötete kapta meg, amit az év irodalmi szenzációjaként emlegettek. Az 1890-es évek Londonjában játszódó gótikus regény 200 ezer példányban kelt el, ami az eredeti célkitűzés negyvenszerese volt.

„Nagyon örülök, hogy a kiadó könyvemmel foglalkozó csapatának munkáját így ismerték el. Ez a díj mindannyiuké. Megértették, hogy mit szeretnék elérni és el is érték számomra”, jelentette ki Perry.

A nem fikciós könyvek lifestyle kategóriájában Tim Peake űrhajós részesült a könyvesek elismerésében Hello, is this Planet Earth? (Helló, ez a Föld bolygó?) című fotóalbumért, amelyet a Nemzetközi Űrállomáson a Földről készített felvételeiből állított össze. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail