Tavalyi háborúk: 157 ezer halott

Tavaly 157 ezren vesztették életüket fegyveres konfliktusokban világszerte, tízezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban – áll a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet kedden ismertetett éves jelentésében. Továbbra is a szíriai háború szedte a legtöbb halálos áldozatot, csakúgy mint az elmúlt öt évben.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által összeállított felmérés – Armed Conflict Survey 2017 – szerint tavaly 36 aktív fegyveres konfliktus zajlott a világban, néggyel kevesebb, mint 2015-ben.

haboru01.jpg

Az IISS afegyveres konfliktus kategóriájába sorolja a háborúk mellett az olyan fegyveres erőszakcselekményeket is, mint például a mexikói kábítószer-hálózatok egymás ellen, illetve a hatóságokkal folytatott hadviselése

A jelentés szerint a tavalyi áldozatok 80 százaléka tíz konfliktusövezetben halt meg: Szíriában, Mexikóban, Irakban, Afganisztánban, Jemenben, Szomáliában, Szudánban, Törökországban, Dél-Szudánban és Nigériában.

A szíriai háborúnak 2016-ban 50 ezer halálos áldozata volt, messze a legtöbb az összes fegyveres konfliktus közül. Az IISS tanulmánya szerint a szíriai háborúban eddig 290 ezren veszették életüket.

haborujemen.jpg

A jemeni polgárháború felemészt az amúgy is koldusszegény ország utolsó tartalékait is

A legvéresebb fegyveres konfliktusok listájának második helyén Mexikó áll, 23 ezer halottal. Az IISS szerint a szervezett bűnözés elleni mexikói hatósági hadjáratban, illetve a drogkartellek egymás közötti leszámolásaiban tavaly többen vesztették életüket, mint Afganisztánban és Szomáliában, annak ellenére is, hogy a vizsgált többi háborútól eltérően a mexikói konfliktus arzenáljából hiányoznak a tüzérségi eszközök, a harckocsik és a harci repülőgépek. Az áldozatokkal szinte kivétel nélkül kézifegyverek végeztek.

A mexikói konfliktus egyre inkább elvadul, miután a drogkartellek és egyéb szervezett bűnözői csoportok egymás kárára terjeszkednek, és igyekeznek megtisztítani a riválisoktól a megszerzett területeket.

Az Irakban és az Afganisztánban dúló fegyveres konfliktusokban tavaly 17, illetve 16 ezren haltak meg.

haborumex.jpg

A mexikói konfliktus egyre inkább elvadul

Az IISS elemzése szerint az Iszlám Állam terrorszervezet tavaly elveszítette iraki és a szíriai területeinek csaknem a negyedét, a csoport kötelékében harcoló fegyveresek száma pedig még nagyobb ütemben csökken. Az intézet által idézett becslések szerint a terrorszervezetnek tavaly nyáron 12 ezer tagja lehetett, jóllehet az amerikai védelmi minisztérium két évvel korábban még több mint 31 ezerre taksálta a csoport fegyvereseinek számát.

Az IISS szakértői szerint a jelek arra vallanak, hogy kudarcra van ítélve az Iszlám Állam törekvése az államiság kellékeivel felruházott „kalifátus” kiépítésére. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail