Románia schengeni csatlakozását egyedül Románia ellenzi

Az egyedüli ország, amely igazán ellenzi Románia felvételét a schengeni övezetbe, az maga Románia – állapította meg Klaus Iohannis román államfő a közkegyelmi törvénytervezet körüli vitákra és a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorát enyhítő, országos tiltakozási hullámot kiváltó kormányzati próbálkozásra utalva.

A jobboldali államfő élesen bírálta a szociálliberális kormányt és parlamenti többséget, amiért szerinte „szerencsétlen” törvénykezésével és sürgősségi kormányrendeleteivel azt a meggyőződést erősíti az európai partnerekben, hogy Romániában még nincs stabilitás, és a politikusok még nem értik, mi a jogállam.

klaus.jpg

Kifejtette, hogy szerinte az ország schengeni csatlakozását hátráltatják azok a román vezetők, akik az Európai Uniót Románia ellenségeként állítják be, és Brüsszel ellen ágálnak. Iohannis úgy vélekedett: a „kisiklások” ellenére elérhető még az a célkitűzés, hogy 2019-ig – elnöki mandátuma végéig – az Európai Bizottság lezárja az úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmust (MCV).

Több uniós tagállam a romániai korrupciós problémákra hivatkozva az MCV éves igazságügyi országjelentéseinek javulásától tette függővé Románia schengeni csatlakozásának támogatását. Bár az „árukapcsolást” mind Bukarest, mind az Európai Bizottság bírálta, a román vezetők megkerülhetetlen tényként kezelik, hogy országuk addig nem léphet be a schengeni övezetbe, amíg az uniós tagállamok szerint Romániában gondok vannak a jogállamisággal. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail