Megölték Afganisztánban az egyik ISIS-bandavezért

Egy április 27-én zajlott hadműveletben vesztette életét az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni vezére, Abdul Hászíb. A bandafőnökkel afgán és amerikai különleges erők közösen végeztek a keleti Nangarhar tartományban.

Hászíbot tavaly nevezték ki Háfez Száíd Khán helyett az ISIS afganisztáni klónja, a Khorasán Iszlám Állam (ISIS-K) élére. Khánt dróncsapással ölték meg az amerikaiak, miután őt tartották felelősnek egy sor terrortámadásért, köztük a március nyolcadikaiért, amelynek során a legnagyobb kabuli katonai kórház volt a célpont. A terroristák orvosoknak álcázták magukat. Khán azzal is hírhedtté tette magát, hogy a hatalmába került falvakban lefejeztette a helybéli véneket a családtagjaik szeme láttára, és rendszeresen raboltatott el kislányokat és fiatal nőket, hogy a bandája tagjaihoz férjhez adja őket.

hafezsaidkhan.jpg

Hafez Száíd Khán

A Pentagon szóvivője a múlt hónapban azt közölte, Hászíbot közös afgán-amerikai műveletben ölték meg, melynek során két ranger is hősi halált halt Nangarharban, ezt a bejelentést azonban csak most, a hétvégén erősítették meg. Hászíbbal együtt meghalt harmincöt terrorista és több magas rangú parancsnok is.

John Nicholson tábornok, az Afganisztánban tartózkodó amerikai és szövetséges erők főparancsoka Kabulban azt nyilatkozta, Abdul Hászíb likvidálása újabb sikeres lépés a cél felé, miszerint még az idén ki kell irtani Afganisztánban az ISIS írmagját is.

afghan.jpg

John Nicholson tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok és szövetségeseik főparancsnoka a Helmand tartománybeli Shorab támaszponton

A Khorasán Iszlám Állam neve egy, az iszlám előtti időszakban létezett régiót jelöl, ami magában foglalta a mai Afganisztán teljes területét, továbbá jókora darabokat a mai Iránból, Tadzsikisztánból és Üzbegisztánból. A terrorszervezet hírszerzési értesülések szerint kapcsolatot tart fenn a szíriai-iraki Iszlám Állammal, de nem tekinthető annak részének, mivel meglehetősen nagy műveleti függetlenséggel bír.

Szemben áll ugyanakkor a Talibánnal és az al-Kaidával is rivalizál, miután utóbbi bandák egyes részei az iraki-szíriai ISIS bandavezérét, Baghdadit tartják kalifának – a világ valamennyi muzulmánja vezetőjének –, míg az ISIS-K-nek magának is van jelöltje e posztra, és Mohamed figyelmeztetése értelmében egyszerre két kalifa nem lehet.

abdulhasib.jpg

Abdul Hászíb

A banda a március óta zajló amerikai és afgán csapásokban komoly veszteségeket szenvedett, több tucat terrorista életét vesztette, a legtöbbjük a Pakisztánnal határos Nangarharban. Az amerikaiak ellenük vetették be „minden bombák anyját”, az eddigi legnagyobb nem nukleáris, hegyrombolásra alkalmas, közel tíztonnás robbanószerkezetet, amely megsemmisítette az ISIS-K barlang- és folyosórendszereit, és kilencvennégy emberével, köztük négy parancsnokkal végzett. 


vissza

facebooktwitteremail