Nem szavazhatnak a halálbüntetésről az Európában élő törökök

A belga kormánynak nem áll szándékában engedélyezni, hogy az országban élő törökök részt vegyenek a halálbüntetés visszaállításáról tartandó népszavazáson – jelentette ki Charles Michel miniszterelnök.

A Le Soir beszámolója szerint a kormányfő aláhúzta: meg fogják keresni azokat jogi lehetőségeket, amelyekkel megakadályozhatják, hogy Belgium területén is szavazzanak a halálbüntetés visszaállításáról.

chgaer.jpg

„Nem fogom eltűrni! Elfogadhatatlan a szememben” – fogalmazott a miniszterelnök

Szombaton több belga parlamenti párt is bejelentette, hogy nem támogatnák, ha a belgiumi törökök is részt vehetnének egy ilyen témában rendezett referendumon.

Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője pénteken bejelentette: amennyiben Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés végrehajtásáról, akkor Németországban az ott élő törökök nem vehetnek részt a referendumon.

menderes_idam (1).jpg

Törökországban általában a katonai puccsok velejárói voltak a kivégzések. Adnan Menderes miniszterelnök akasztása 1961-ben

Hasonlóan vélekedett Martin Schulz, az SPD elnöke, kancellárjelöltje, aki a Spiegelnek azt mondta: „Nem engedhetjük meg, hogy Németországban szavazást tartsanak olyan intézkedésről, amely ellentmond értékeinknek és alkotmányunknak”.

ankara1980.jpg

Ankara az 1980-as katonai hatalomátvétel idején

Törökországban a büntetési nem 1984. évi eltörlése előtt általában a katonai puccsok velejárói voltak a halálbüntetések, amik sokszor politikusokat is fenyegettek – 1961-ben például Adnan Menderes miniszterelnököt végezték ki két miniszterével együtt. 1972. májusában három diákvezért akasztottak fel. Az 1980-as puccs után mintegy ötven fő, köztük huszonhét politikai aktivista végezte bitón. Véglegesen csak a 2002. évi 4771. törvény törölte el „örök időkre” a halálbüntetést.

kamupucs.jpg

A tavalyi kamupuccs, amit alighanem Erdogan szervezett önmaga ellen...

Recep Tayyip Erdogan török államfő azonban a tavalyi állítólagos puccskísérlet után világossá tette, hogy kész aláírni a halálbüntetés visszaállításáról szóló jogszabályt, ha a parlament így határoz, s a jogköreit kibővítő – gyakorlatilag egyszemélyi diktatúrát bevezető – népszavazás óta ismét kiállt a halálbüntetés mellett.

Erdogan-1-678x381.jpg

...hogy a teljhatalmat mielőbb elérhesse

A halálbüntetés eltörlését a nyugat-európai országokban a társadalmi fejlődés megkérdőjelezhetetlen mérföldkövének tekintik. A halálbüntetés tilalma része az Európai Unió alapjogi chartájának. Törökország 2006-ban ratifikálta az Emberi Jogok Európai Konvencióját, amely szintén kizárja a halálbüntetés alkalmazását.

coup-702x336.jpg

A nép zöme a diktátor mellett áll. A képen Fetullah Ghülen külföldi száműzetésben élő ellenzéki politikust jelképező bábut akasztanak. A rezsim Ghülent tette felelőssé a tavalyi puccsért is

Európában már csak Oroszországban és Fehéroroszországban nem törölték el a halálbüntetést, de Moszkva már a jelcini időkben moratóriumot hirdetett, így nem hoznak halálos ítéleteket Oroszországban. Fehéroroszország jelenleg az egyetlen európai állam, ahol halálbüntetéseket szabnak ki és hajtanak is végre. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail