Távozhat a CEU Pestről

A Közép-európai Egyetem rektora szerint ha addig más nem történik, a CEU működési engedélye októbertől visszavonható lesz, és az egyetem nem tud majd hallgatókat toborozni. „Nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot”, tette hozzá Michael Ignatieff, aki szerint mindazonáltal nem fasiszta a rezsim.

Michael Ignatieff kiemelte, hogy a CEU hat másik országtól kapott ajánlatot az egyetem befogadására. Kijelentette ugyanakkor: ő továbbra is azért küzd, hogy a CEU Budapesten maradjon.

Szerinte komoly számítási hiba volt a magyar kormány részéről azt hinni, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya is felsorakozik mögé a CEU ellenében.

Úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt hihette, hogy ha bezúz egy amerikai intézményt, a washingtoni kormányzat nem törődne vele, mivel a CEU „a liberalizmussal és minden egyéb gyűlölt dologgal társítható”. Az amerikai kormány azonban már az első pillanattól „rendkívül egyenes módon” viselkedett – tette hozzá.

ceu1.jpg

Ignatieff szerint Orbán „hosszú ideje tartó vendettájáról van szó” a CEU-t alapító Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozó ellen.

A CEU rektora úgy vélte, Magyarországon „nincs fasizmus. [Orbán Viktor] populista demokrata, aki szabad, tisztességes választásokon győzött, Budapest nem a kommunista Magyarország vagy a fasiszta Németország mélyfagyasztott állapotában van”.

Hangsúlyozta, hogy nem kell mindenben Vlagyimir Putyin orosz elnök kezét keresni. „Putyinnak akkora hatalmat tulajdonítunk, amilyenről ő csak álmodhat, nagyobbra pumpáljuk, mint amekkora valójában”.

A rektor szerint azonban a CEU ügye határvonal, mivel felmerül a kérdés, hogy ha Európa szívében egyetemeket lehet bezárni, az mit jelent a demokrácia jövőjére nézve. „Szabad intézmény vagyunk, és ez az egész ügy az ellenőrzés szándékáról szól”, vélekedett a rektor. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail