100 milliárd az EU-nak?

A Brexit-ügyi miniszter szerint Nagy-Britannia biztosan nem fizet százmilliárd eurót az Európai Uniónak. Mi sem értjük, miért kéne mezőgazdasági támogatást fizetni a kontinensnek a kilépés után. „Adminisztratív költségekről” nem is beszélve.

A Financial Times számításai szerint az Európai Unió akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Nagy-Britanniának a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodás fejében.

A lap értesülései szerint az EU Brexit-tárgyalói felfelé módosították eredeti kalkulációikat, amelyek egyebek mellett tartalmazzák a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, 2019-2020-ra szerintük járó mezőgazdasági hozzájárulást és az uniós adminisztratív költségeket.

A nettó befizetési igény a 100 milliárd eurós bruttó összegnél nyilván kisebb lesz, de így is jóval magasabbnak ígérkezik az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által korábban felvetett 60 milliárd eurónál, áll a Financial Timesban.

100bn.jpg

David Davis

David Davis Brexit-ügyi miniszter az ITV-nek kijelentette: a brit kormány „ekkora válási számlát” biztosan nem fog elfogadni és kifizetni. London annyit fizet majd, amennyire jogilag kötelezhető, és „nem annyit, amennyit az Európai Bizottság akar”.

A Brexit-ügyi miniszter szerint a brit kormány komolyan veszi jogosultságait és kötelezettségeit, de egyelőre „semmiféle számot nem látott” az EU részéről. Davis „keménykedéssel” vádolta az Európai Unió illetékeseit.

A brit sajtóban korábban is jelentek meg számítások arról, hogy a kilépési végszámlán mekkora követelés állhat majd az EU részéről, de az eddig nyilvánosságra került lehetséges legmagasabb összegek sem haladták meg a 70 milliárd eurót. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail