A szerelem nem ismer határokat

Az FBI egyik fordítója 2014-ben titokban férjhez ment ahhoz a terroristához Szíriában, aki után nyomoznia kellett, és figyelmeztette őt, hogy a nyomában vannak. Később visszatért Amerikába, ahol börtönbüntetésre ítélték. A történetet csak most hozták nyilvánosságra.

A 38 éves Daniela Greene, a Szövetségi Nyomozó Iroda fordítója azt a feladatot kapta, hogy nyomozzon az Iszlám Állam egyik embere után. Greene – anélkül, hogy a feletteseinek megmondta volna, hová megy – titokban Szíriába utazott 2014-ben, férjhez ment a terroristához, akit rögtön figyelmeztetett is arra, hogy figyelik.

daniela-480x256.jpg

Daniela Greene egy hónapig élt a férfival Szíriában, rájött, hogy hibát követett el, majd újabb egy hónapjába telt, mire kiszabadult az Iszlám Állam által ellenőrzött területről, és visszatért az Egyesült Államokba, ahol beismerő vallomást tett. Letartóztatták, két év börtönbüntetésre ítélték, 2016-ban került szabadlábra.

A fordító-tolmács az egykori Csehszlovákiában született, és 2011 óta az FBI-nál dolgozott. Daniela Greene-nek Denis Cuspert német állampolgárságú dzsihádistát kellett figyelnie. Cuspert német földön ismert rapperből lett terrorista, és az egyik fő feladata a terrorszervezetben az internetes toborzás volt.

Denis Mamadou Gerhard Cuspert – művésznevén Deso Dogg, harci nevén Abu Talha al-Almani – 1975-ben született Nyugat-Berlinben német anyától és ghánai apától, akit még születése előtt kitoloncoltak. Az anya később férjhez ment az amerikai hadsereg egy szintén fekete tisztjéhez, akivel Cuspertnek folyamatos összetűzései voltak, tinédzserként többször megjárta a javítóintézetet is. 2002-ben vette fel a Deso Dogg nevet a berlini gengszter-rapper, Charnell hatására. Többször letartóztatták, börtönben is volt.

deso-dogg.jpg

Deso Dogg gengszter-rapperből iszlamista gengszter lett

Az iszlámot egy autóbaleset és az azzal járó halálközeli élmény, valamint az ugyancsak mohamedánná lett Pierre Vogel volt profi bokszoló hatására vette fel 2010-ben; ezzel rapperkarrierje véget ér, tagja lett viszont a radikális Die Wahre Religion (Az igaz vallás) szervezetnek. Ekkor már Abou Maleeqnek hívatta magát. „Násíd” énekesként német nyelven szolgálta az iszlám ideológia terjesztését, szülővárosát, Berlint pedig „eine weitere Kuffar-Metropole”-nak, azaz „még egy hitetlen nagyvárosnak” nevezte.

2011-ben illegális fegyvertartás miatt emeltek vádat ellene; a házkutatás során tizenhat darab kilenc milliméteres lőszert találtak nála, amiért 1800 eurós pénzbüntetésre ítélték, és innentől fogva a hatóságok figyelemmel kísérték a násíd-énekes folyamatos radikalizálódását és gyújtó hangú közszerepléseit.

Tudták, hogy megismerkedett a német hatóságok által később betiltott szalafista banda, a Millatu Ibrahim, valamint a Global Islamic Media Front propagandaszervezet alapítójával, az Abu Usama al-Gharib néven is ismert egyiptomi-osztrák Muhammad Mahmouddal, aki a néhai Oszama bin Laden szervezetével, az al-Kaidával is kapcsolatot tartott fenn. Ekkor már dzsihádista támadásokkal fenyegette meg Németországot. Jóllehet elvileg napi huszonnégy órában figyelték, mégis sikerült elillannia és Egyiptomba mennie, ahol a Millatu Ibrahim maradványaihoz csatlakozva próbált német szalafista kolóniát létrehozni azzal a céllal, hogy majd visszatérve bevezetik a saríát Németországban. Megjárt egy terrorista kiképzőtábort, ahol megtanult különféle lőfegyverekkel bánni, majd kiegészítő képzésre továbbutazott Líbiába.

2DEF03B100000578-3296336-image-a-2_1446190919101.jpg

Rakéta-páncéltörő gránáttal a szír fronton

Egy videó tanúsága szerint 2013-ban már Asszad erői ellen harcolt a Dzsunnúd al-Sám terrorbanda soraiban Szíriában. Ekkor már felvette az Abu Talha al-Almani (Abu Talha, a Német) harci nevet. 2013 szeptemberében megsebesült. Tovább posztolta a neten a német nyelvű iszlamista propagandát és népszerűsítette a saría bevezetését.

A német hatóságok olyan információkhoz jutottak, hogy a férfi törökországi német érdekeltségek ellen támadásra készül. A sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy robbanóanyaggal megrakott teherautóval készül merényletet elkövetni. Cuspert tagadta ezt, és azt állította, Németország semmilyen formában nem célpontja. Rá néhány hónappal utazott hozzá Szíriába Daniela Greene.

A történet szakértők szerint zavarba ejtő módon érzékelteti az FBI nemzetbiztonsági hiányosságait, miközben a Szövetségi Nyomozó Iroda egyik feladata éppen az, hogy leleplezze az Iszlám Állam terrorszervezet Egyesült Államokban élő szimpatizánsait. Felmerül az is, hogy a tolmácsnő miért kaphatott ilyen enyhe büntetést? A részletekre nem derült fény, mert a bíróság – nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva – hírzárlatot rendelt el.

photo.jpg

Daniela Greene egy régebbi fotón

Az FBI hangsúlyozta, hogy „a Greene-ügy felgöngyölítésére több lépésben és több területen került sor, és ennek során csökkent az FBI biztonsági sebezhetősége”.

Az igazságügyi minisztérium közölte, hogy Daniela Greene büntetése „arányos volt a hasonló bűncselekmények esetében kiszabott büntetésekkel”. Azonban ez nem így van, mert korábban már azért is komoly börtönbüntetést szabtak ki, ha valaki Szíriába utazott és megpróbált kapcsolatba lépni az Iszlám Állammal. Az elmúlt években tucatnyi amerikait ítéltek el ezért, átlagosan 13 és fél évi börtönbüntetésre. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail