A béke pápája meghal a béke Egyipomában?

A muzulmán és a keresztény közösségekhez intézett videóüzenettel köszöntötte Egyiptom lakosságát Ferenc pápa a péntek-szombaton esedékes látogatása előtt, amelyre lázasan készülnek úgy a biztonságiak, mint az ISIS, amely végezni kíván a migránsbarát egyházfővel.

pope-francis-assassination.png

Az olasz nyelvű felvételen Ferenc pápa a „szeretett” egyiptomi néphez szólva kijelentette, hogy a béke hírnökeként és zarándokként érkezik majd oda, ahol kétezer évvel ezelőtt a szent család is menedékre talált.

Hozzátette, hogy látogatása vigasz és bátorítás kíván lenni a Közel-Keleten élő keresztények számára, barátság és elismerés az Egyiptomban és a térségben élők felé, a testvériség és megbékélés üzenete az iszlám világ felé, amelyben Egyiptom kiemelt szerepet tölt be.

cairo.jpg

Kairó. Ide vezet a Pontifex Maximus utolsó útja?

A katolikus egyházfő kijelentette, hogy látogatásával hozzá akar járulni az iszlámmal való vallásközi párbeszédhez és a kopt ortodox egyházzal való ökumenikus párbeszédhez. Hangsúlyozta, hogy a „vak erőszak” dúlta világnak békére, szeretetre, irgalmasságra van szüksége, valamint a békéért tevő, szabad és bátor emberekre, akik képesek „a múltból tanulva a jövőt építeni anélkül, hogy előítéletekbe zárkóznának”.

Ez lesz a katolikus egyházfő tizennyolcadik külföldi útja. Az egyiptomi látogatás „A béke pápája a béke Egyiptomában” jelmondatot kapta. A látogatás programjának vatikáni bemutatásakor Greg Burke szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyiptomi útnak hármas üzenete van: pásztori út, mivel Ferenc pápa az országban élő katolikus közösséggel is találkozik, amely az egyiptomi lakosságnak 0,28 százalékát teszi ki. Ökumenikus látogatás, mivel az egyházfő a kopt keresztényeket is felkeresi, valamint vallásközi, hiszen Ferenc pápa az Egyiptom 89 százalékát képviselő muzulmánokkal is találkozik.

maxresdefault.jpg

A római püspök szereti a mohamedánokat, kérdés, a mohamedánok mennyire szeretik őt

A harminchat órás látogatáson Ferenc pápa Ahmed et-Tajjebbel, a kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámjával és II. Tavadrosszal, a kopt ortodox egyház pátriárkájával is találkozik. Az egyiptomi koptok elleni kettős terrorista támadásban virágvasárnap legalább negyvenöten életüket vesztették. A katolikus egyházfőt az útján I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is elkíséri.

Ferenc pápa Egyiptomban zárt, de szokása szerint nem páncélozott autóval közlekedik majd, amivel alighanem megkönnyíti azok dolgát, akik az életére törnek. Ezzel kapcsolatban egyre több az aggodalom, és az egyiptomi biztonsági szervek igyekeznek minden lehetőségét kizárni annak, hogy a pápa ellen merényletet követhessenek el, mivel egy ilyen esemény végzetes csapást jelentene az ország iszlamizálódását jelenleg gátoló junta presztízsére.

Az iszlám terror aktivizálódására mutat, hogy virágvasárnap pokolgépes merényletet hajtottak végre a lakosság mintegy tizedét kitevő egyiptomi kopt keresztény közösség ellen, meggyilkolva 44 embert.

coptic_bomb_palmsunday2917_hdv.jpg

A virágvasárnapi merénylet nem az első volt

Ferenc pápa többször a valóságnak ellentmondó dolgokat állított az iszlámról, illetve annak szent könyvében, a Koránban foglaltakról, kimondottan hízelegve ennek az ideológiának, ettől azonban tény marad, hogy az igazhitű muzulmán szemében bálványimádónak számít, aki vagy megtér, vagy meg kell ölni. A katolikus egyházfő a szunnita iszlám fellegvárának számító al-Azhar egyetemen is minden bizonnyal azt fogja kommunikálni, amit eddig: az iszlám a béke vallása, a Korán pedig egyenértékű a Bibliával. Kommunikációjában ugyanis tekintettel kell lennie a kiszolgáltatott helyzetben lévő koptokra, akik arra kényszerültek, hogy a húsvéti ünnepeket a falak mögött, minél kisebb felhajtással üljék meg. Az ISIS még februárban jelentette ki, hogy a kilenc milliónyi kopt Egyiptomban az ő „kedvenc prédája”. A katonai rezsim nem igazán nyújt védelmet e kisebbség számára, sőt egyes rendeletei még diszkriminálják is a koptokat.

2A3234AE00000578-3147511-image-m-7_1435918659173.jpg

A svájci gárdisták most nem lesznek elegendőek

Egyiptom hajlik a radikalizálódásra. Ezt mutatta nem csak a jelenlegi junta által eltávolított iszlamista Murszi elnök megválasztása az „arab tavasz” után, de a Pew Research közvélemény-kutatása is, amelyet néhány hete rendeztek. Az eredmény: a lakosság háromnegyede a saríatörvény maradéktalan bevezetését kívánja. Ez egybecseng az Iszlám Állam törekvéseivel is, amely mindent megtett, hogy Szíriában és Irakban az uralma alá került területeken kiirtsa a keresztényeket és a síita-alavita muzulmánokat. A koptok jelenleg a Közel-Kelet legnagyobb létszámú nem-iszlám népe – többen vannak még az izraeli zsidóknál is, de velük ellentétben teljesen védtelenek.

Ebben a forrongó atmoszférában látogat Egyiptomba Ferenc pápa, aki ugyan korábban több alkalommal kinyilvánította az iszlámmal szembeni rokonszenvét, ez azonban aligha hatja meg az életére törő terroristákat, akiket aligha hatotta meg az, hogy a katolikus egyházfő migránsoknak mosott lábat, ám minden bizonnyal felbőszíti a katolikus, illetve a kopt vallási vezetővel való találkozó. (MK(MTI)


vissza

facebooktwitteremail