Egy nő a főgyanúsított a Madeleine McCann-ügyben

A 2007. május harmadikán kezdődött megrázó gyermekrablási ügy fő gyanúsítottja egy nő, írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Sunday Express.

Egy évtizede tart a hajtóvadászat egy asszony után, akire Madeleine McCann eltűnésekor egy szemtanú figyelt fel nem messze a tetthelytől az algarvei Praia da Luzban. Az ottani üdülőből ismeretlen elkövető vagy elkövetők vitték el a hároméves gyermeket, akinek sorsa azóta is ismeretlen – ha él, ma már tizenhárom éves. Szülei a mai napig nem adták fel a reményt, hogy egy napon viszontláthatják.

Maddie-Mccann-798259.jpg

Komolyan veendő nyom nyilvánosan azóta sem merült fel. Madeleine édesanyja, Kate McKann korábban „megérzéseire” hivatkozva azt állította, szerinte a lánya sohasem hagyta el Algarvét, máig ott tarthatják fogva. Később a Sun jelentette, hogy Négy rendőrkapitányság, a gyermekrablási ügyosztály, hírszerzők és az Interpol emberei vizsgálják annak lehetőségét, miszerint Madeleine-t Paraguayban látták. Más jelek arra utalnak, hogy a rendőrség egyre kevésbé lát esélyt Madeleine előkerítésére: az ügyön dolgozó nyomozói csoport huszonkilenc fős létszámát tavalyelőtt négyre csökkentette a Scotland Yard.

A Sunday Express április 30-án közölt értesülése szerint  a rendőrség nagy erőkkel keresi az említett nőt, aki jelenleg nem Portugáliában él, de talán fontos dolgokat tud mondani a tíz évvel ezelőtt történtekről. A lap egyik forrása azt állítja, hogy „nyomozók fésülik át Európát a nő után, akiről azt gondolják, nála van az egész ügy megoldásának a kulcsa”.

„Több havi fáradhatatlan rendőri munka után hamarosan olyan helyzetben lesznek, hogy előbbre léphetnek és végre válaszokat is kaphatnak évtizedig tartó zsákutcák után. A nyomozásnak egy rendkívül fontos vonala ez, és a rendőrök remélik, hogy letartóztatáshoz is elvezet.”

maddie2-917582.jpg

Az Express márciusban arról írt, hogy a rendőrség azonosított egy személyt, akit ki akarnak kérdezni. A Scotland Yard nyomozása, amely a Grange művelet kdnecet viseli, 2011 óta 11 millió fontba került, és úgy volt, hogy heteken belül véget fog érni, mivel kifogy a rá szánt összeg. Miután azonban újabb reményt keltő nyom merült fel, a nyomozást szeptemberig meghosszabbították.

A Sunday Express állítása szerint a nyomozással kapcsolatosan birtokába jutott információk egy részét visszatartja, hogy ne veszélyeztesse a végkimenetelt. A Scotland Yard nem volt hajlandó arra, hogy az értesüléseket kommentálja.

A nőről szóló hírek nem sokkal azután jelentek meg, hogy a gyermek szülei – a 48 éves Kate és a 49 éves Gerry, mindketten a leicestershire-i Rothley lakosai, foglalkozásukra nézve orvosok – interjút adtak a BBC-nek, s abban azt állították, olyan bizonyíték nincs, amiből negatív hírekre következtethetnének, van viszont a nyomozásban előrehaladás.

A házaspár másik két gyereke – egy tizenkét éves ikerpár – nehéz helyzetben van bizonyos internetes állítások és gonoszkodások miatt, amelyek azt sejtetik, hogy Madeleine már nem él. Ezek alapját részben Goncalo Amaral volt portugál rendőrfőnök kijelentései képezik, aki azt sugallta, hogy Madeleine életét vesztette az Ocean Club nevű üdülő 5A lakásában. A rendőrfőnököt a szülők bíróság elé citálták, de megnyerte a pert, és módjában állt kiadni az ügyről írott, A hazugság igazsága címet viselő könyvét. McCannék azt nyilatkozták, csak vonakodva vitték tovább az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságára.


vissza

facebooktwitteremail