Létfontosságú a hozzájárulásunk a brit gazdasághoz

 

A kormány az EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában meg akar állapodni a UK-ben élő EU-polgárok jogainak biztosításáról - mondta a Brexit-ügyi miniszter.

David Davis a Prosperity UK nevű társadalomkutatási program londoni rendezvényén kijelentette: „életfontosságú” a külföldi EU-tagállamok állampolgárainak hozzájárulása a brit gazdaság teljesítményéhez. „A bevándorlást ellenőrizni szeretnénk a jövőben, nem hiszem azonban, hogy bárki fel akarná húzni a felvonóhidakat”, fogalmazott a Brexit-ügyi tárca vezetője.

Hozzátette: a globális szerepre törekvő Nagy-Britannia mindig is szívesen látja „a legtehetségesebb, legjobb” munkaerőt.

A külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további biztosításáról heves belpolitikai vita zajlik Nagy-Britanniában. A konzervatív párti brit kormány már korábban is jelezte, hogy a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de úgy, hogy az EU-társállamok is ezzel egy időben, viszonossági alapon garanciát vállaljanak az ott élő britek jogosultságainak további érvényesítésére.

Brexit-David-Davis-pay-EU-money-Theresa-May-861177.jpg

David Davis

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje azonban a héten kijelentette: ha párja megnyeri a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választásokat, „kormányzásának első napján” feltételek nélkül, egyoldalúan garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,5 millió külföldi EU-polgár jogosultságainak megvédésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is.

A Financial Times szerint az EU-népszavazás óta tízezrével folyamodnak a belügyminisztériumhoz állandó tartózkodási engedélyért a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok. Tavaly június óta 92 ezer ilyen beadvány érkezett a tárcához.

A minisztérium ennek hatására külön tájékoztatót jelentetett meg honlapján, hangsúlyozva, hogy a külföldi EU-polgárok jogi státusa nem változott, és nem is változik mindaddig, amíg Nagy-Britannia az Európai Unió teljes jogú tagja.

A belügyminisztérium hangsúlyozza azt is, hogy a külföldi EU-állampolgároknak nincs szükségük olyan dokumentumra, amely igazolná, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodhatnak.


vissza

facebooktwitteremail