A magyar sajtószabadság eltűnőben

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerdán Párizsban kiadott éves jelentésében azt írta, hogy az általa összeállított 2017-es sajtószabadság-index olyan világot tükröz, amelyben mindennapossá váltak a média elleni támadások, és növekszik az „erős emberek” befolyása a sajtóra.

kiev-journaliste-prorusse-t (1).jpg

Álarcos terroristák fényes nappal, a kijevi utcán mészárolták le az oroszbarát publicisztikáiról ismert Olesz Buzina 45 éves ukrán újságírót, a Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere érdekeltségébe tartozó Szivodnya napilap munkatársát

Az RSF 180 országot felsoroló listáján kelet-európai ország az első tízben nincs, ahová pedig két közép-amerikai állam – Costa Rica és Jamaika – is befért. A tizenkettedik helyen Észtország, a tizenhetediken Szlovákia, míg a huszonharmadikon Csehország tűnik fel. Magyarország, amely négy helyet zuhant tavaly óta, a 71. helyen áll.

A Magyarországra vonatkozó fejezetben a szervezet azt írja, hogy Orbán Viktor 2010 óta folyamatosan fogta szorosabbra a médiát. Tavaly októberben „az Orbán-rezsim elkönyvelte legnagyobb pontszerzését, miután felfüggesztette Magyarország legbefolyásosabb napilapjának, a Népszabadságnak a nyomtatott és online kiadását”.

nszabo.jpeg

A szervezet megállapítja: Magyarországon tavaly novemberben a regionális lapok legnagyobb kiadóját, amely akkoriban a sajtópiac több mint ötven százalékát birtokolta, eladták egy cégnek, amely szoros kapcsolatokat ápol a kormányzó Fidesszel, és amelyet a miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadója tart ellenőrzése alatt. Az RSF kitér arra, hogy a Figyelő gazdasági hetilapot „egy gazdag üzletasszony, a miniszterelnök közeli bizalmasa szerezte meg”.

„Az uralmon lévő párt telhetetlen étvágya határtalan”, zárul a magyar sajtóviszonyok elemzése.

Összesen ötven országban szabad a sajtó, jellemzően észak-amerikai és európai országokban, de Ausztrália és Dél-Afrika is ide tartozik. Érdekes, hogy a szabadok közt az RSF meglehetősen hátra, a 40. helyre sorolta az Egyesült Királyságot, „Aggasztó trend” címmel indokolva meg döntését. Eszerint a UK-ben a kemény kéz politikája érvényesül a sajtóban, sok esetben nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva, emiatt esett a brit sajtó szabadságszintje két helyet. Az RSF kivált a 2013. évi Crime and Courts Act 40. szakaszát tartja aggályosnak, abból is főleg azt, hogy a kiadók anyagilag is felelősségre vonhatók bizonyos állításaikért. A kémkedési törvény értelmében 14 évet is kaphat egy újságíró, még ha csak birtokol is kiszivárogtatott kényes információt, de nyilvánosságra azt nem hozza. A jelentés külön kiemeli, hogy a brit határőrség az Asszad-rezsim kérésére elkobozta egy ellenzéki szíriai újságíró útlevelét.

anna-politkovskaya.jpg

Virágok Anna Politkovszkajának, akit a putyini önkény mészároltatott le. Oroszország sereghajtó

A szervezet úgy fogalmaz, hogy az „igazságon túli, a propaganda és a szabadságjogokat elnyomó korszakba érkeztünk, különösen a demokráciák”. Az RSF idei indexe azt tükrözi: fennáll annak a veszélye, hogy kritikus ponthoz érnek azok az országok, különösen a vezető demokráciák, ahol sajtószabadság van. Mutatójuk már az előző években kezdett csökkenni, és most nagyobbat esett, mint valaha, miközben látszólag semmi sincs, ami megállíthatná ezt a folyamatot – írja az RSF.

A sajtó felügyeletét célzó megszállottság és a források bizalmasságához fűződő jog csorbítása hozzájárult az index folytatódó csökkenéséhez sok, korábban jellemesnek mondott országban. Az RSF hangsúlyozza jelentésében, hogy a médiaszabadság romlása különösen érzékelhető az európai demokráciákban, és még a legjobbak, a hagyományosan az élbolyba tartozó észak-európai országok is néhány helyet visszaestek: Hollandia hármat lépett lejjebb, Finnország pedig kettőt, s ezzel el is veszítette hat éve tartó elsőségét. Ezzel együtt a médiaszabadság megsértését jelző index Európában még mindig a legalacsonyabb, jóllehet öt év leforgása alatt jelentősen, 17,5 százalékkal nőtt.

sajtolengyel.jpg

Kaczynski Lengyelországa hét helyet zuhant

Az RSF szerint Donald Trump hatalomra kerülése az Egyesült Államokban, illetve a Brexit-kampány Nagy-Britanniában azzal járt, hogy csúnyán elverték a port a médián, rendkívül ártalmas médiaellenes vita bontakozott ki, amely belesodorta a világot „az igazságon túli, hamis hírek és dezinformációk korszakába”.

A sajtószabadság mindenütt csorbult, ahol „tekintélyelvű erősember-modell diadalmaskodott”. Ezzel összefüggésben említi a szervezet azt, hogy „Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa” hét helyezést zuhant az idén. „A lengyel kormány - miután propagandaeszközeivé változtatta a közszolgálati rádió- és tévéállomásokat - megpróbálja pénzügyileg megfojtani azokat a független újságokat, amelyek ellenezték a reformjait”, írja az RSF.

Az elvetélt puccs utáni Törökország is lejjebb került négy hellyel, a tekintélyelvű rezsimek táborába csúszott, és a sajtóban alkalmazottak "legnagyobb börtönévé" vált.

Oroszország szilárdan tartja magát a 148. helyen a lista vége felé.

„Az ütem, amellyel a demokráciák közelednek a fordulóponthoz, riasztó mindazok számára, akik tisztában vannak azzal, hogy amennyiben a sajtószabadság nincs szavatolva, nem garantált semmilyen más szabadság sem”, figyelmeztetett Christophe Deloire, a szervezet főtitkára.

carte-classement_0.png

Az RSF sajtószabadság-térképén 180 ország közül 72-t tüntettek fel piros, illetve fekete színnel mint „súlyos” vagy „nagyon súlyos” helyzetűt. Ide sorolja a szervezet Kínát, Oroszországot, Indiát, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia és Közép-Amerika szinte minden országát és Afrika országainak kétharmadát.

A múlt évhez hasonlóan a skandináv országok (Norvégia, Svédország, Finnország és Dánia) találhatók az élbolyban, míg leghátul kullog Eritrea és Észak-Korea, ahol – írja az RSF – „akár egy külföldi rádió hallgatása miatt is egyenesen koncentrációs táborba” kerülhet az ember.

19200009_303.jpg

A közép-európai térség más országai közül az RSF listáján Ausztria a 11., Szlovénia a 37., Románia a 46., Lengyelország az 54., Szerbia a 66., Horvátország pedig a 74. helyen áll. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail