Több mint 600 dzsihádistát tartanak nyilván Belgiumban

Több mint 600 dzsihádistát tartanak nyilván a terrorista harcosok belga adatbázisában; eddig 121 dzsihádista tért vissza a Szíriából Belgiumba, közölte a La Libre Belgique.

A napilap beszámolója szerint a 2015 óta működő rendszerben mindazok szerepelnek, akik tagjai vagy szimpatizánsai valamely terrorista tevékenységet végző vagy tervező belga vagy külföldi csoportnak, egykori és jelenlegi szíriai harcosok, valamint olyanok, akiknél felmerült a gyanúja annak, hogy csatlakozni kívánnak valamely terrorszervezethez, -csoporthoz, vagy kísérletet tettek arra, hogy elinduljanak Szíriába, hogy ott vegyenek részt az Iszlám Állam terrorszervezet harcaiban.

Jan Jambon belga belügyminiszter információi szerint a listában felsorolt 629 bűnöző közül 276-an jelenleg is Szíriában tevékenykednek, és ez idáig 121-en tértek vissza onnan Belgiumba. Közülük mindössze 44-en vannak börtönben. A Belgiumban tartózkodó nyilvántartottak közül 82-en megpróbáltak Szíriába szökni, ezért az Iszlám Állam tagjaiként tartják őket számon a hatóságok.

Molenbeek-Muslim-shithole-620x465.jpg

Piactér a brüsszeli Molenbeek negyedben, a radikális iszlám fellegvárában

A lapban közzétett táblázat szerint a szélsőséges nézeteket vallóként vagy az Iszlám Állam katonájaként számon tartottak legtöbbje a belga fővárosban lakik, 271-en. A nagyvárosok közül a legkiemelkedőbb Antwerpen, ahonnan 133-an kerültek fel a listára, a francia ajkú Liege-ből mindössze 16-an.

A lap beszámolója szerint Koen Geens belga igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a belga börtönőrök közül a jövőben nem csak az újonnan szerződöttek, hanem a régebbi alkalmazottak közül is a lehető legtöbben, mintegy 7 ezren részt fognak venni a radikalizmus megelőzését célzó képzésen. A tanfolyamok célja, hogy időben észrevegyék és hatékony válaszlépéseket tudjanak tenni a fogvatartottak között terjedő radikalizmus ellen. A hatóságok nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 450 fogvatartott esetében áll fent a vallási radikalizálódás kockázata – tették hozzá. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail