Mivel zsarolják az oroszok Orbánt?

Tisztázza magát, vagy 72 órán belül perelje be – ezt várja Orbán Viktortól a Demokratikus Koalíció elnöke, aki ellenkező esetben igazoltnak tekinti a miniszterelnökkel szembeni vádjait.

Gyurcsány Ferenc hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: „hosszú évekkel ezelőtt”, magas szintű, hiteles forrásból kapott szóbeli tájékoztatást arról, hogy Oroszország „megfelelő szervei” információkkal rendelkeznek a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról. Ezek "rávilágítanak a párt és elnökének törvénytelen és tisztességtelen finanszírozására".

Szavai szerint a szóbeli közlést annak hitelessége ellenére sem tudta bizonyító erejűnek tekinteni, ezért nem is használta fel. A közelmúltban azonban változott a helyzet, ugyanis közvetítőkön keresztül betekinthetett „egyes dokumentumok másolatába”, és amit látott, az hitelesíti a sok évvel korábbi közlést. Hozzátette, okkal feltételezi, hogy Orbán Viktor is tud ezen dokumentumok létezéséről.

Aztán azt közölte, hogy amennyiben a miniszterelnök nem indít jogi eljárást a vádak miatt, igazoltnak tekinti azokat.

Gyurcsány megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar kormányfő „Oroszország által zsarolható helyzetben van”. Közölte azt is, mindent megtesz, hogy a szóban forgó dokumentumok a kezébe kerüljenek, és amint ez megtörténik, azokat a nyilvánosság elé tárja.

A politikus pénteken azt állította, azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök legfőbb pártfogója, mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált.

Szerinte „ha csak nem feltételezzük, hogy a miniszterelnök mentálisan megbomlott”, amit ő nem tesz, akkor muszáj arra gondolni, hogy valami racionális ok lehet a háttérben.

„Tudok valamit: hogy oroszok szembesítették a miniszterelnököt bizonyos tényekkel, dokumentumokkal, amelyek meglehetősen kínosak rá nézve ahhoz, hogy legalábbis ötször megfontolja, hogy teljesítse Putyin elnök kéréseit” – mondta Gyurcsány.

orban-gyurcsany.jpg

A kérdésre, hogy arra utal-e, amit Simicska Lajos is szeret sejtetni, hogy Orbánt valamikor beszervezték, a pártelnök talányosan csak annyit válaszolt: „még ez is meglehet”. Majd hozzátette, hogy látta is a kompromittáló dokumentumot.

„Szerintem ezek a vádak bizonyíthatóak” – jelentette ki erre a DK-s politikus, megjegyezve: ehhez az kell, hogy e dokumentumok birtokosai hajlandóak legyenek a papírokat egy igazságszolgáltatási folyamatban átadni a magyar hatóságoknak, és nemcsak betekintést engedni beléjük.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e konkrétabbnak lennie, bizonyítékokkal alátámasztani a kijelentéseit, a politikus azt válaszolta: „A miniszterelnök úr van abban a helyzetben, hogy bepereljen ezért a vádért, ha úgy gondolja, hogy nem állja meg a helyét, amit mondok. És akkor igazságszolgáltatási folyamatban be fogom tudni bizonyítani az igazamat.”

Most valamivel többet árult el az iratokról: kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarországon látta őket, és az azokat bemutató közvetítő magyar volt, a tulajdonos személyét viszont nem ismeri.

Arra ugyanakkor nem válaszolt, hogy mikor történt az általa említett első beszélgetés, ahogy azt sem árulta el, hogy az iratokban foglaltak melyik időszakra vonatkoznak. Jelezte, egyelőre nem tárgyaltak az átadás feltételeiről, és kérdéses, hogy elfogadhatóak lesznek-e a feltételek. (HVG)


vissza

facebooktwitteremail