Amerika odaverhet Észak-Koreának

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet egy hétfő reggeli televíziós interjúban leszögezte: egy újabb észak-koreai rakétakísérlet amerikai katonai akciót vonhat maga után.

Haley az NBC televízió reggeli műsorának adott interjút Washingtonból, mielőtt fogadta őt - az ENSZ Biztonsági Tanácsának más tagjaival együtt - Donald Trump amerikai elnök.

Az ENSZ-nagykövet leszögezte: Washington mindaddig nem tesz lépéseket, amíg az észak-koreai vezető „nem ad rá okot”, ám készen áll arra is, hogy katonai erővel válaszoljon. Majd a műsorvezető azon kérdésére, hogy az észak-koreai vezetőnek mit kellene tennie, hogy az Egyesült Államok katonai választ adjon, hozzátette: amennyiben Észak-Korea „katonai bázisokat támadna meg, vagy interkontinentális ballisztikus rakétával bármiféle újabb kísérletet hajtana végre”, akkor az Egyesült Államok nyilvánvalóan katonai választ ad. Nikki Haley azonban hangsúlyozta: pillanatnyilag Washington csak azt mondja Észak-Koreának, hogy ne hajtson végre rakétakísérletet, ne próbálkozzék semmiféle akcióval.

profimedia-0328520561-1-.jpg

Amerikai hadihajók, útban Észak-Korea felé

A nagykövet úgy vélte, hogy ezt az üzenetet Észak-Koreában megértették, s hangsúlyozta, hogy Kína valóban segít Washingtonnak a nyomásgyakorlásban.

Hétfőn a kora reggeli órákban Donald Trump amerikai elnök is az észak-koreai fenyegetésről folytatott telefonon megbeszélést Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Abe Sindzó japán kormányfővel.

A Fehér Ház rendszeresen nyilvánosságra hozza Trump elnök telefonon folytatott hivatalos megbeszéléseinek tartalmát, ezúttal azonban ezt nem tette, így az amerikai sajtó külföldi hírforrásokra támaszkodva számol be a két ázsiai vezetővel tartott megbeszélésekről.

14MISSILE2-master675.jpg

Erődemonstráció Phenjanban

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a kínai állami televízióra hivatkozva azt közölte: Hszi elnök arra kérte Donald Trumpot, hogy tanúsítson mérsékletet Észak-Koreával kapcsolatban, s ne mérgesítse tovább az amúgy is feszült amerikai-észak-koreai viszonyt. Az NPR szerint a kínai elnök azt is közölte amerikai kollégájával, hogy Peking ellenez mindennemű akciót, amely ellenkezik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival.

A Bloomberg hírügynökség információi szerint Abe Sindzó a Trumppal folytatott beszélgetés után újságíróknak dicsérte az amerikai elnök eddigi hozzáállását az Észak-Koreával kialakult helyzethez. „Elmondtam neki, nagyra becsülöm, hogy cselekedetekkel és szavakkal is jelzi, hogy minden megoldás az asztalon van”, mondta a japán kormányfő újságíróknak, s a Bloomberg szerint hangsúlyozta, hogy „teljes mértékben” egyetértettek az Észak-Korea elleni kemény fellépésben. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail