A keresztények negyede nem hisz a feltámadásban

A legnagyobb közvélemény-kutató cég, a YouGov a héten 2670 felnőttet kérdezett meg arról, hogy gondolkodásukban mi kapcsolódik a legszorosabban húsvét ünnepéhez. A legtöbben, 76 százaléknyian a húsvéti csokoládétojást jelölték meg.

easter-eggs-coloring-pages-1920x1080.jpg

A második helyre 67 százalékkal a négynapos húsvéti munkaszüneti hétvége került, 62 százaléknak pedig a Nagy-Britanniában első számú húsvéti édes péksüteménynek számító mazsolás-fahéjas kalács, a hot cross bun is eszébe jutott az ünnepről.

Krisztus személyét a megkérdezettek 55 százaléka köti szorosan húsvét ünnepéhez.

A YouGov vizsgálata az átlagon belül jelentős generációs eltéréseket is feltárt. A 18-24 éves korosztály 44 százaléka, a 25-49 éves korcsoport 45 százaléka, az 50-64 év közöttiek 65 százaléka, a 65 év felettiek 69 százaléka mondta azt, hogy gondolkodásában Krisztus és a húsvéti ünnep szorosan összekapcsolódik.

crucifix-wells-cathedral.jpg

Az Independent jelentése szerint az ünnep vallási jellegével súlyos gondok vannak, így az alapvetően pogány termékenység-szimbólum, a tojás elsőségén igazán nincs mit csodálkozni. Az Egyesült Királyságban élő keresztények, vagy magukat kereszténynek vallók egynegyede – legalábbis a Com Res 2010 megkérdezettet felvonultató felmérésének eredménye szerint – nem hisz abban, hogy Jézus Krisztus feltámadt, és a templomba járó, tehát aktív hívők tizede még abban sem, hogy a halál után létezne élet.

A UK-beli teljes, más vallásúakat is magában foglaló népességének 44 %-a hisz abban, hogy Jézus az újszövetségi elbeszélésnek megfelelően visszatért kereszthalála után a földre, jóllehet a keresztény hitnek ez is központi, alapvető gondolata.

Rev-David-Walker-certainly-made-an-impression-on-his-flock-when-he-rode-a-camel-through-the-streets-of-Old-Trafford-MAIN.jpg

David Walker püspök

Az Independent Manchester püspökét, David Walkert kérdezte meg a felmérés eredményei felől, aki viszont úgy nyilatkozott, kétségbeesésre nincs ok, hiszen az derül ki, hogy sokan még akkor is hisznek keresztény tanításokban, ha templomba nem járnak. Rámutatott arra, hogy a magát kereszténynek nem tartó egyharmad is hisz abban, hogy a feltámadás megtörtént.

Nem tartja meglepőnek az eredményt az ellenoldal sem. Alastair Lichten, a National Secular Society kampányfőnöke szerint azért nem az, mert sokan csak kulturális értelemben azonosulnak a kereszténységgel.

Az iskolákban ilyenkor esedékes kéthetes tanítási szünetet a felnőttek 40 százaléka is díjazza, mivel a húsvéti iskolai szünetet kihasználva gyermekes családok milliói kelnek útra.

Az oktatási törvény szigorúan tiltja, hogy a családok iskolaidőben utazzanak el gyerekeikkel vakációra; ilyen esetekben az iskolák 120 font (45 ezer forint) pénzbüntetéssel sújthatják a vétkes szülőket. Az egyik ilyen büntetés ügye a minap a brit legfelsőbb bíróságig jutott, de a legfőbb fellebbviteli fórum is a büntetést kirovó iskola javára ítélt a fellebbező szülők ellenében. (MK/MTI/Independent)


vissza

facebooktwitteremail