Johnson: Moszkva is kiutat keres Szíriából

Boris Johnson a hét legfejlettebb ipari hatalom (G7) olaszországi külügyminiszteri értekezletének zárónapján kijelentette: semmi módon nem lehetséges, hogy Oroszország hosszú távon kitartson az Asszad-rezsim mellett, és folyamatosan fizesse a polgárháború sújtotta ország újjáépítésének költségeit.

johnson.jpg

Johnson szerint Moszkva is kiutat akar majd találni a jelenlegi helyzetből, és a G7-csoport esélyt kínál Oroszországnak a Szíriával kapcsolatos új hozzáállás kialakítására.

A döntést azonban Oroszországnak kell meghoznia. Dönthet úgy is, hogy megmakacsolja magát, és kitart Asszad és az irániak mellett, de úgy is, hogy csatlakozik a nemzetközi közösséghez a terrorizmus elleni harcban – mondta a külügyminiszter.

Johnson nagyon kedvezőnek nevezte, hogy az Egyesült Államok „ötévi semmittevés után” ismét vezető szerepet vállalt, és erővel válaszolt a múlt heti szíriai vegyifegyver-támadásra. A brit diplomácia vezetője szerint az amerikai katonai fellépés „alapjaiban rázta meg a szíriai rezsimet”.

Johnson cáfolta, hogy a G7-értekezleten vereséget szenvedett volna az Oroszország elleni újabb szankciókat szorgalmazó álláspontjával, miután a találkozó záróközleménye nem tesz említést e szankciók lehetőségéről, és a kezdeményezést Németország, Olaszország és Franciaország is nyíltan ellenezte.

68.jpg

A G7 külügyminiszterek, bal szélen Federica Mogherini uniós külügyi biztossal

Boris Johnson szerint van támogatottsága a szankcióknak arra az esetre, ha a vegyifegyver-támadás ügyében újabb terhelő bizonyítékok kerülnek elő.

A külügyminiszter a G7-értekezlet előtt még azt mondta, a találkozó napirendjén szerepel további szankciók lehetősége a szíriai és az orosz hadsereg olyan tagjai ellen, akiknek szerepe van a szíriai kormányerők műveleteinek irányításában. Johnson szankciószigorítási szándéka mellett azonban a jelek szerint Theresa May brit miniszterelnök sem állt ki egyértelműen, és inkább a tárgyalásos rendezést támogatja.

May telefonon tárgyalt Szíriáról és Oroszország szerepéről Donald Trump amerikai elnökkel, és mindketten úgy látták: most lehetőség nyílt Oroszország meggyőzésére arról, hogy a szíriai rezsimmel fenntartott szövetsége nem szolgálja többé stratégiai érdekeit. Egyetértettek abban is, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter moszkvai látogatása módot nyújt az előrelépésre egy olyan megoldás felé, amely tartós politikai rendezéshez vezet. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail