Johnson kihagyja Moszkvát

Lemondta jövő hétre tervezett moszkvai látogatását a külügyminiszter, tiltakozásul a szíriai rezsimnek nyújtott orosz támogatás ellen. A Downing Street támogatásáról biztosította az amerikai kormányt a szíriai légitámaszpont ellen végrehajtott támadás után. A védelmi miniszter ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia „nem kapott felkérést” arra, hogy csatlakozzon a katonai fellépéshez. 

60217.jpeg

Boris Johnson hétfőn látogatott volna Moszkvába, ahol munkaebéden vett volna részt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és közös sajtótájékoztatót is tartottak volna. Johnson találkozott volna orosz emberi jogi aktivistákkal és a helyi brit üzleti érdekeltségek vezetőivel is.

Személyében öt év óta először látogatott volna brit külügyminiszter Moszkvába. Legutóbb William Hague járt az orosz fővárosban 2012-ben.

Nagy-Britannia elítéli, hogy Oroszország még a civilek elleni múlt heti vegyifegyver-támadás után is védi Básár el-Asszad szíriai elnök rendszerét. A közlemény felszólítja Oroszországot, hogy minden lehetséges módon segítse elő a politikai rendezést Szíriában, és működjön együtt a nemzetközi közösség többi országával annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a sokkoló múlt heti események.

16087401.jpg

Állatok is nagy számban pusztultak el a háborús bűncselekményben

A külügyminiszter szerint a szíriai fejlemények alapvetően megváltoztatták a helyzetet. Johnson közölte: elsődleges fontosságú feladatának most már azt tekinti, hogy az Egyesült Államokkal és másokkal együttműködve összehangolt nemzetközi támogatást alakítson ki a szíriai tűzszünet megteremtéséhez és a politikai folyamat élénkítéséhez a hét vezető ipari hatalom (G7) április 10-11-én esedékes külügyminiszteri találkozója előtt.

Johnson közölte: mindezt részletesen megvitatta Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. A külügyminiszter szerint Tillerson a terveknek megfelelően ellátogat Moszkvába a jövő héten, a G7-csoport találkozója után.

Boris Johnson most lemondott moszkvai látogatásának tervét a külügyminisztérium március elején jelentette be. Az akkori tájékoztatás szerint Johnson moszkvai tárgyalásainak középpontjában a brit-orosz viszonyrendszer, valamint a szíriai és az ukrajnai válság állt volna.

A külügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva nemrég kijelentette: Oroszországgal fenn kell tartani a kapcsolatokat, de „nagyon óvatos módon, és mindig figyelni kell, hogy [Moszkva] éppen miben mesterkedik”.

ee3f4d220ce3d6252579434392c66fca.jpg

Tomahawk rakéta indítása

Nem sokkal korábban, a Lordok Háza nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának meghallgatásán úgy fogalmazott: ha esély kínálkozik egy olyan egyezségre Moszkvával, amely Básár el-Asszad szíriai elnök távozásához vezet, csökkentve ezzel az iráni befolyást a térségben, egyben lehetővé téve a közös fellépést Oroszországgal az Iszlám Állam ellen, „az lehetőséget kínálhat az előrelépésre”.

A Downing Street szóvivője péntek reggeli nyilatkozatában közölte: a kormány maradéktalanul támogatja az amerikai akciót, amely London meggyőződése szerint megfelelő válaszlépés volt a szíriai rezsim által elkövetett barbár vegyifegyver-támadásra. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az amerikai akció célja az, hogy a szíriai kormányt elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

alsajrat.jpg

Műholdas felvétel az al-Sáját légibázison véghezvitt pusztításról

Sir Michael Fallon védelmi miniszter kijelentette: a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi néhány napban „szoros kapcsolatban állt” Washingtonnal. Fallon szerint az Egyesült Államok arra a következtetésre jutott, hogy elfogytak a vegyifegyver-támadás következményeinek kezelésére használható békés, diplomáciai eszközök, és a szíriai rezsim további hasonló támadásainak elrettentésére döntöttek a szíriai légitámaszpont elleni „megfelelő mértékű, korlátozott akcióról”.

Arra a kérdésre, hogy London tudott-e a készülő amerikai légitámadásról, Michael Fallon elmondta: James Mattis amerikai védelmi miniszter csütörtökön kora este konzultált vele arról, hogy a brit kormány miként ítéli meg Asszad rezsimjének felelősségét a vegyifegyver-támadásban, és áttekintették a lehetséges orosz reakciókat.

James Mattis ezután megvizsgálta, hogy „milyen opciókat terjesszen” Donald Trump amerikai elnök elé, majd nem sokkal később ismertette a kormánnyal Trump döntését a légitámadás elrendeléséről – mondta a védelmi miniszter.

Michael_Fallon_1_fai5v0.jpg

Sir Michael Fallon

Arra a kérdésre, hogy ha lesz újabb amerikai katonai akció Szíriában, abban a brit fegyveres erők részt vennének-e, Fallon kijelentette: Londonhoz „nem érkezett ilyen kérés”, és az amerikai akció nem része az Iszlám Állam elleni koalíció műveleteinek. Fallon szerint az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez önálló amerikai katonai fellépés volt.

Arra a kérdésre, hogy a brit kormánynak vannak-e egyértelmű bizonyítékai a szíriai rezsim felelősségére a vegyifegyver-támadásban, a védelmi miniszter azt mondta: London megítélése szerint a rendelkezésre álló hírszerzési adatok alapján „nagyon valószínű”, hogy a támadást az Asszad-kormány követte el. Megismételte: „a nagyon korlátozott, megfelelő mértékű” amerikai katonai fellépés célja az, hogy Asszadot elrettentse az újabb hasonló támadásoktól. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail