Megbírságolták a Tescót

Csaknem 130 millió font pénzbírságot fizet a Tesco a három évvel ezelőtt kipattant könyvelési botrány miatt.

_82114779_tesco.jpg

A súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) kedden bejelentette, hogy a legnagyobb kiskereskedelmi hálózattal kötött peren kívüli egyezség alapján a Tesco 128,99 millió font büntetés befizetését vállalta. 

A Tesco emellett 85 millió font kártérítést fizet azoknak a részvény- és kötvénybefektetőknek, akik a botrány kirobbanásának évében vásárolták meg a cég értékpapírjait.

A vállalat közölte, hogy minden járulékos költséggel együtt 235 millió font leírást állít be a 2016-2017-es pénzügyi évre szóló eredményjelentésbe.

A Tesco – amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal – 2014 októberében jelentette be, hogy az akkori pénzügyi év első felére előzetesen kalkulált nagy-britanniai eredményeit összesen 263 millió fonttal becsülte túl.

Az azóta elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy valójában ennél is jóval nagyobb, összesen 326 millió fontos eredménytúlbecslés történt.

Az SFO bűnügyi eljárást indított a Tesco eredménykalkulációs hibájának ügyében; e vizsgálat zárult le a csaknem 130 millió fontos pénzbírságról szóló, kedden bejelentett megállapodással.

SeriousFraudOfficeUKBriberyCorruption.jpg

A Tesco a 2015 februárjában zárult teljes pénzügyi évéről 6,33 milliárd font veszteséget jelentett. Az volt a Tesco évszázados történetének addigi legrosszabb éves eredménye, és a modern brit gazdaságtörténetben is az egyik legnagyobb éves vállalati veszteségnek számított.

A könyvelési botrány kipattanása után lemondott a Tesco vezérkara, és a 2014 őszén munkába állt új vezérigazgató, Dave Lewis azonnal teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég már a botrány utáni naptári évben 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet bezárt, törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és eladta dél-koreai üzlethálózatát is.

A Tesco azonban már a dél-koreai hálózat eladása után bejelentette, hogy ezzel lezárult nemzetközi érdekeltség-portfóliójának felülvizsgálata.

A jelenlegi pénzügyi évről szóló, januárban közzétett előzetes és részleges becslésében a Tesco közölte, hogy az azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítés a karácsonyi és az újévi időszakban 1,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 1,8 százalékkal nőtt, és a cég 2011 óta első ízben növelte hazai piaci részesedését.

A vizsgált negyedévben „tartósan erőteljes” volt a Tesco teljesítménye Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában is.

A részletes adatokat tartalmazó éves jelentést a vállalat április 12-én teszi közzé. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail