A hivatal bármivel packázhat

Azt hinnők, ha gyerekünk született Angliában, és évek óta itt él, státuszát illetőleg nem merülhet fel probléma. Nagy tévedés. Mint az az Independent riportjából kiderül, a brit hivatal minden megerőltetés nélkül képes épp oly bicskanyitogatóan fafejű lenni, mint a magyar bürokrácia.

Például megtagadhatja az állandó lakos státuszt uniós állampolgárok már az Egyesült Királyságban született gyerekeitől. Egy Amber Rudd belügyminiszter asszony által aláírt levél szerint azért tagadhatja meg, mert „nem sikerült kielégítően demonstrálniuk, hogy öt éve megszakítás nélkül az Egyesült Királyságban laknak.”

eu-nationals.jpg

A két szülő, Mr Schreuder és Ms Obiols megkapták az állandó lakos státuszt, a belügyminisztérium azonban eltérő tartalmú levelet küldött két gyereküknek – őket arról értesítette, hogy a státusz iránti kérelmüket elutasították

A spanyol-holland házaspár, akik egész felnőtt életüket a UK-ben élték, „bizonytalanul” érzik magukat, miután a belügyminisztérium nem volt hajlandó arra, hogy két, Londonban született gyerekük állandó lakos státuszát elismerje.

Jan-Dinant Schreuder és Monica Obiols – mindketten 49 évesek – a tavaly júniusi Brexit-népszavazás után döntöttek úgy, hogy megigénylik az állandó lakos státuszt (permanent residency – PR) igazoló kártyát maguknak és két, 12 és 15 éves gyermeküknek. Ők megkapták, a gyerekek azonban, akiket szüleik nem kívántak néven nevezni az Independent riportjában, elutasításban részesültek. A hivatal közölte: be kell bizonyítaniuk, hogy folyamatosan együtt éltek a szüleikkel.

Mr Schreuder úgy nyilatkozott, hogy felbőszítette a belügyminisztérium határozata. Később a harag elszállt, és általános zavarodottság váltotta fel. A férfi nagyon aggódó és nyugtalan lett. Pici kora óta él Angliában, míg gyerekeinek anyja húszévesen került az országba. Közös gyerekeik egész életükben itt éltek – és most mégsem biztos a státuszuk.

Mr Schreuder megérti, hogy a bürokráciának mindig meglehetnek a maga sajátosságai, ami ellen nincs mit tenni, ezúttal azonban olyan jelzés érkezett a hivataltól, amely szerinte a teljes semmibe vevésükről tanúskodik, és olyan érzést kelt bennük, hogy egyáltalán nem fontosak.

Az Amber Rudd belügyminiszter asszony által aláírt levél egyebek közt ezt írja: „Önöknek sikerült nem sikerült [így] bármilyen bizonyítékot bemutatniuk [a gyerekek] Egyesült Királyság-beli lakosi mivoltukkal kapcsolatban. Önöknek ennélfogva nem sikerült kielégítően demonstrálniuk, hogy öt éve megszakítás nélkül az Egyesült Királyságban laknak.”

A belügyminisztérium azóta informálta a szülőket, hogy a gyerekek PR-kérelmével kapcsolatos határozatot felül fogják vizsgálni, a család tagjai azonban továbbra is másodrendű polgároknak érzik magukat a korábbi értesítés tartalma miatt.

Mr Schreuder, aki gimnáziumi tanár, háromévesen került a UK-be, míg Ms Obiols, fejlesztő pedagógus, 1988 óta él folyamatosan az országban. Mind a két gyereknek van spanyol útlevele. Az uniós jog értelmében semmi más tennivalójuk nem volt, miután születésükkel eleve megalapozták azt a jogukat, hogy a UK-ben maradhassanak.

obiols.jpg

A belügyminisztérium válasza a gyerekek PR-kérelmére

Maike Bohn, az Egyesült Királyságban élő hárommillió EU-polgár jogaiért kampányoló csoport egyik aktivistája azt nyilatkozta az Independentnek, hogy meglehetősen sok hasonló esetről szereztek tudomást, ami azt bizonyítja, hogy az állandó lakos státusz megigénylésére a jelenlegi rendszer alkalmatlan: egyáltalán nem arra tervezték, hogy figyelembe vegye az uniós áttelepülteket, és diszkriminatív a gondozókkal, a diákokkal, a nyugdíjasokkal és a családokkal szemben, azonkívül megsérti emberi méltóságukat.

Zuzana Pundova, a European Citizen Action Service EU-jogi igazgatója szerint egyre emelkedik azok száma, akik állandó lakos státuszt igényelnek, főleg a Brexit-szavazás kimenetele miatt, mivel korábban eszükbe sem jutott az ilyesmi – itt éltek évek óta, mindenféle „igazoló” papírok nélkül, és eszükbe se jutott, hogy ilyesmikre szükség lehet; ezeket csak olyanok gyűjtötték, akik az állampolgárságra hajtottak.

Pundova szerint a problémák rendszerint a késedelmeskedéssel függenek össze: a belügyminisztérium késedelmeskedik a határozathozatallal. Általában hat hónapba is beletelik, mire válaszolnak, de néha tovább tart a dolog. „Ezek olyan emberek, akik a megkívánt öt éve, vagy még annál is sokkal régebben a UK-ben élnek. De csak most kezdenek el gondolkodni azon, miként kaphatnák meg az állandó lakos státuszt.”

„Ugyancsak nő azoknak a brit állampolgároknak a száma, akiknek más tagállamokban vannak problémáik, ha meg akarják szerezni az állandó lakos státuszt. Egyes esetekben a tagállamok közlik velük, hogy nem jogosultak a státuszra, mivel nem lesznek részei az EU-nak. Ez új jelenség, és határozottan összefügg a Brexittel.”

Home-Office.jpg

A szóban forgó eset kapcsán a belügyminisztérium szóvivője így nyilatkozott:

„Az európai uniós polgároknak nem kötelező a státuszukat megerősítő dokumentumokért folyamodniuk, és jogaik változatlanok maradnak, ameddig az Európai Unió tagjai maradunk – úgyhogy soha nem állt fenn a család szétszakadásának kockázata.

A szabályok egyértelműen azt mondják, hogy az állandó lakos státuszt igénylő embereknek demonstrálniuk kell, hogy az utolsó öt évben az Egyesült Királyságban éltek. Ez vonatkozik a gyerekek igénylésére is.

Ebben az esetben a megkívánt bizonyítékkal nem szolgáltak, mi azonban kapcsolatba léptünk a kérelmezővel, és a helyzet megoldása folyamatban van.”


vissza

facebooktwitteremail