Le Pen, Macron, Mélenchon és Fillon is bejuthat a második fordulóba

Soha nem volt még olyan bizonytalan a francia elnökválasztás kimenetele, mint kilenc nappal az idei első forduló előtt, ahonnan négy jelöltnek van esélye továbbjutni a második fordulóba. A francia hatóságok Marine Le Pen, az iszlámellenes Nemzeti Front államfőjelöltje mentelmi jogának felfüggesztését kérték az Európai Parlamenttől a párt állítólagos fiktív EP-asszisztensi állásai miatt indított vizsgálat keretében.

french_elections.jpg

Az Ipsos felmérése szerint, amelyet a Le Monde ismertetett, továbbra is a független Emmanuel Macron, a szocialista kormányzat korábbi gazdasági minisztere és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke áll fej fej mellett az élen, de már csak 22 százalékos támogatottsággal.

Őket követi a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 20 százalékkal, míg a negyedik helyen álló Francois Fillon konzervatív jelöltnek jelenleg 19 százalékot mérnek.

A mostanig favoritnak számító Le Pen és Macron szavazótábora az elmúlt héten csökkent, Mélenchon folyamatosan javul, míg Fillon továbbra is stagnál, s hetek óta nem sikerül visszahódítania az elpártolt szavazóit. Jelenleg mind a négyüknek esélye van bejutni a második fordulóba, s a kampány utolsó hete meghatározó lesz.

Bruno Cautres, a párizsi Cevipof politikatudományi kutatóintézet elemzője szerint a választások közeledtével a hagyományos bal-jobboldali megosztottság felszínre tört, és a jelöltek megközelítették egymást. Baloldalon Mélenchon megnyerte a meccset a szocialisták megválasztott jelöltjével, Benoit Hamonnal szemben, aki visszacsúszott a 10 százalékos támogatottsági határ alá. Jobboldalon Francois Fillonnak megállt a két hónapig tartó süllyedése, és most a sikkasztási botránya miatt elpártolt szavazókat próbálja visszahódítani.

„Klasszikus jelenség, hogy összezárul az olló a fő jelöltek között a kampány végére. Marine Le Pen és Emmanuel Macron olyan nagy előnyre tett szert, hogy jelenleg a természetes és várt enyhe csökkenés ellenére is vezetnek a felmérésekben”, hívta fel a figyelmet az elemző.

1030679183.jpg

Akit mindenki meg akar állítani

A legstabilabb szavazóbázissal továbbra is Le Pen rendelkezik, a szavazóinak közel kilencven százaléka azt állítja, biztos, hogy a Nemzeti Front elnökére adja a voksát. Ugyanakkor miután az elmúlt héten Le Pen többször is megismételte, hogy Franciaország nem felelős a franciaországi zsidók deportálásáért, a támogatottsága 4-5 százalékpontot esett vissza.

Az elmúlt hónapban valamennyi jelölt célpontja a választás favoritjának számító Emmanuel Macron volt, aki sikeresen állt ellen a jobbról és balról érkező támadásoknak is. A 39 éves, két éve még ismeretlen politikus ugyanakkor már nem tudta tovább növelni a szavazótáborát, és valamennyire ő is visszaesett a felmérésekben, a választóinak mintegy egyharmada pedig azt állítja, hogy nem biztos abban, hogy tényleg Macronra szavaz majd. Még mindig neki van a legkevésbé stabil szavazótábora, jóllehet az egy hónap alatt 40-ről 68 százalékra nőtt. A politikai elit teljes megújítását zászlajára tűző centrista jelöltnek ez lesz az első megmérettetése egy választáson, így a tapasztalatlansága miatt neki elsősorban arra kell ügyelnie, hogy továbbra se kövessen el semmilyen hibát a kampány végén.

A múlt vasárnapi nagygyűlése óta szárnyakat kapott radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon számára az a kérdés, hogy a Benoit Hamontól átcsábított szavazókon kívül tud-e másokat még maga mellé állítani. Ahhoz, hogy labdába tudjon rúgni a második fordulóban, valamennyi szocialista szavazónak mögé kellene állnia, és el kellene fordulnia a hivatalos szocialista jelölttől, Hamontól -- hangsúlyozta Bruno Cautres, aki szerint Mélenchon megpróbálja majd a bizonytalanokat is megszólítani, akik a választóknak még mindig mintegy harmadát teszik ki.

Francois Fillon és a stábja hetek óta azt hangoztatja, hogy a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt indult ügyészi vizsgálat következtében elfordult szavazók végül mégiscsak rá fognak szavazni, mégpedig a jól felépített programja miatt. A felmérések szerint ugyanakkor a konzervatív politikus egyelőre le van maradva a vezető duó mögött, s az elemzők szerint csak akkor juthat be a második fordulóba, ha Le Pentől és Macrontól elhódít szavazókat. Tény, hogy Fillon szavazóbázisa nagyon eltökélt és stabil, de az elemzők szerint a bizonytalanok között nem sok olyan választó van, aki végül mellette fog dönteni. Fillon elsősorban a nyugdíjasokra számíthat, a 2007-ben a jobboldali Nicolas Sarkozyt megválasztó középosztálynak és az alacsonyabb néprétegeknek csak töredéke tartozik Fillon választói közé, a többiek Macron és Le Pen táborát erősítik.

Marine Le Pen március 10-én a mentelmi jogára hivatkozva nem jelent meg az ügyészségen, amely vádemelésre idézte be. Az ügyészség előzetes eljárás indítása után az ügyet decemberben átadta független vizsgálóbíróknak, akik arra keresik a választ, hogy a Nemzeti Front fizetett-e alkalmazottakat Franciaországban uniós pénzekből, európai parlamenti asszisztensek szerződése alapján. A pártelnök közölte, az elnökválasztást hat hét héttel követő nemzetgyűlési választások végéig nem hajlandó az igazságszolgáltatás előtt megjelenni és vallomást tenni.


vissza

facebooktwitteremail