Mégsem Moszkva embere?

Romlottak az orosz-amerikai kapcsolatok Donald Trump hivatalba lépése óta az előző washingtoni vezetés időszakához képest, jelentette ki Vlagyimir Putyin a MIR csatorna által szerdán közzétett interjújában. Az elnök elmondta, hogy az Iszlám Állam fegyvereseinek közel fele a volt Szovjetunió területéről származik

„Azt lehet mondani, hogy munkaszinten, különösen katonai szinten nem lett jobb, hanem valószínűleg romlott”, fogalmazott a kapcsolatok állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva az orosz vezető.

Donald-Trump-Vladimir-Putin-ISIS-terror-735517.jpg

Az orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó napján közölt nyilatkozatában Putyin egyebek között arról szólt, hogy a Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott volna, a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be. Megfogalmazása szerint a NATO-szövetségesek úgy viselkednek, „mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik”.

Az Észak-atlanti szövetségről kijelentette, hogy az a hidegháború idején jött létre és még mindig a tömbök közötti szembenállás korszellemében él, mert nem volt képes alkalmazkodni a modern valósághoz, nincsenek ideológiai különbségek. Kifogásolta, hogy azt átalakulás szándékára vonatkozó kijelentések ellenére a NATO nagyon is ideológiailag vezérelt katonai blokk maradt.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett az amerikai csapást kiváltó idlíbi vegyifegyver-incidens helyszínén, amely újabb feszültséget váltott ki a Moszkva és a Washington közötti kapcsolatokban, Putyin két lehetséges változatot említett meg. Az első helyen azt, hogy egy szíriai katonai gép eltalálhatta a militánsok egyik harciméreg-üzemét.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Irakban a nemzetközi koalíció és az iraki hadsereg ellen vetettek már be vegyi fegyvert. „Ez ugyanaz a banda”, fogalmazott az elnök.

Egy másik lehetséges forgatókönyvként a szíriai kormány elleni megrendezett provokációt nevezte meg, hozzátéve, hogy ezt a feltevést ki kell vizsgálni.

„Ellenőrzés nélkül nem tartjuk lehetségesnek, hogy bármilyen lépések történjenek a hivatalos szíriai kormány ellen”, mondta.

Az orosz elnök megismételte a Moszkva és Damaszkusz által képviselt álláspontot miszerint, Szíria nem rendelkezik vegyi fegyverekkel, azok készleteit megsemmisítették, amit ellenőrizni is lehet.

Putyin kijelentette: az arab országban végrehajtott orosz katonai beavatkozásnak célja annak megakadályozása, hogy oroszországi terroristák visszatérhessenek Szíriából.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet mintegy 20 ezer fegyverese közül legkevesebb 9 ezer a Független Államok Közössége (FÁK) országaiból – ezen belü 4 ezren Oroszországból – való. Hangsúlyozta, hogy az IÁ legyőzéséhez nemzetközi összefogásra van szükség.

Coz_b_9XEAATTRl-646x437.jpg

Sürgette, hogy a terrorellenes küzdelem keretében a titkosszolgálatok hatékonyabban működjenek együtt a migrációáramlás szigorú ellenőrzésében. Rámutatott, hogy a többi volt szovjet köztárságon át beszivárgó militánsok fenyegetést jelentenek Oroszország számára, ugyanakkor elismerte, hogy a többség kenyérkereset céljából érkeznek az országba és a szabad munkaerő-áramlás velejárója az Eurázsiai Gazdasági Unión belül végbemenő integrációnak.

Az orosz államfő leszögezte: Moszkva nem engedi meg, hogy „színes forradalmak” menjenek végbe Oroszországban és a negyedszázada megalapított Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete többi öt tagállamában – Fehéroroszországban, Örményországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, és Tádzsikisztánban.

Putyin a szervezet országait veszélyeztető legfőbb kockázatok között a terrorizmust, a szélsőségességet, a kábítószer-kereskedelmet, a határokon átívelő bűnözést és a globális fenyegetettségeket említette meg. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail