Belga áldozata is van a stockholmi gázolásnak

Belga áldozata is van a pénteken Stockholmban elkövetett teherautós merényletnek - jelentette be Didier Reynders belga külügyminiszter. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban azt állította, a stockholmi gázolás megmutatja, hogy mindenre fel kell készülni, azonban Ausztriában nincs konkrét terrorcselekményre utaló jel.

A La Libre Belgique belga napilap internetes kiadásának beszámolója szerint a külügyminiszter Twitter üzenetben közölte, hogy a stockholmi merényletben Belgium elvesztette egy állampolgárát és részvétét fejezte ki az áldozat családjának és hozzátartozóinak.

Az áldozat nevét és életkorát sem a svéd hatóságok, sem a belga kormány nem közölte.

A napilap arról tájékoztatott, hogy mintegy 48 órára volt szükség az áldozat kilétének DNS mintával történő azonosítására, mivel személyazonosító okmányt nem találtak nála.

Stockholmban péntek délután egy teherautó egy sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott. A támadásban négy ember életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

swedish-pm759.jpg

A svéd miniszterelnök lerója kegyeletét

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a stockholmi gázolásos merénylet elkövetőjeként. Tavaly Nizzában és Berlinben, januárban Jeruzsálemben, nemrég pedig Londonban hajtottak végre terroristák hasonló gázolásos támadást.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az Österreich című lapnak arról beszélt, hogy Ausztriában már egy ideje magasabb terrorkészültségi szint van érvényben, azonban sem belföldi, sem külföldi szolgálatoktól nem érkezett jelentés konkrét terrorveszélyről. Elmondása szerint naponta tartanak helyzetmegbeszélést, hiszen a „stockholmi eset is megmutatta, hogy merénylet bármelyik országban történhet”.

A belügyminiszter elmondta, hogy megfigyelés alatt tartják a háborúból Ausztriába visszatérőket, valamint azokat, akik az országban válnak szélsőségessé. Arról is beszélt, hogy a hatóságok által végzett munka mellett a megelőzés is fontos, ezért társadalmi éberségre is szükség van. Arra bíztatta az embereket, hogy jelezzék, ha valaki a környezetükben hirtelen megváltozik, szélsőségessé válik.

Emlékeztetett, hogy a berlini merényletet követően is rögtön reagáltak a helyzetre, és biztonsági intézkedéseket vezettek be a bécsi karácsonyi vásárokon. Úgy vélte: nem szabad hagyni, hogy az embereket megfélemlítsék.

Sobotka az iszlám terrorral kapcsolatban kiemelte: szoros európai együttműködésre van szükség, fontos a megelőzés, a körültekintés és az együttes társadalmi felelősségvállalás.

Az újság egy másik cikkében az olvasható, hogy eddig mintegy 300-an utaztak Ausztriából Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kötelékében harcoljanak. Az Österreich című lap úgy tudja, hogy nagyjából ezer, Ausztriában élő szélsőségest és 95 olyan embert figyelnek meg, akik az IÁ kötelékében harcoltak, de már visszatértek az országba. (MK/MTI)


vissza

facebooktwitteremail