Angliában is féltik a CEU-t

Mélységes aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak írt, szerdán ismertetett levelében a British Academy, a brit bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és oktatás akadémiai rangú, országos hatáskörű legfőbb irányító intézménye.

A levelet, amelynek címzettje és megszólítottja Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Ash Amin, a British Academy nemzetközi ügyekkel foglalkozó titkára és alelnöke -- a Cambridge-i Egyetem professzora – írta alá.

britishacademylogo.jpg

A levél szerint a British Academy mélységes aggodalmának kíván hangot adni amiatt, hogy hamarosan akadályok gördülhetnek a Közép-európai Egyetem (CEU) kiemelkedő tevékenysége elé. Amin professzor hangsúlyozza: a British Academy a brit bölcsészet- és társadalomtudományok országos akadémiája, és a CEU éppen ezeken a tudományterületeken jól megérdemelt, kemény munkával kivívott kiemelkedő megbecsültségnek örvend.

A levél szerint a CEU virágzó magyarországi tevékenysége a magyar és a nemzetközi tudományos élet kivételes sikertörténete, és a British Academy mélységesen sajnálná, ha e sikertörténet véget érne.

A British Academy megítélése szerint a törvényhozási eljárás miatt veszélybe kerülhet a CEU további gyümölcsöző magyarországi tevékenysége, és ennek tovagyűrűző hatásai lehetnek a külföldi kutatók által magyar partnereikkel fenntartott, és továbbra is fenntartani kívánt erőteljes együttműködésre - áll a levélben, amelyet a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldött. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail