„A Rialtón annyi a hitetlen, hogy azonnal a paradicsomba jutsz”

Mint arról tegnap beszámoltunk, három embert őrizetbe vettek a terrorizmusellenes olasz hatóság (Digos) Velence történelmi központjában, ahol a Rialto-híd elleni támadásra készülő dzsihadista csoportot számoltak fel.

hotel-rialto-home.jpg

A három őrizetbe vett férfi koszovói, évek óta Olaszországban élnek, tartózkodási engedéllyel. Otthonaikban vették őket őrizetbe Velence városközpontjában, ahol a Digos emberei éjszaka csaptak le rájuk. Egy negyedik társukat is előállítottak, ő azonban nem került börtönbe, mivel fiatalkorú. Velencében tíz lakást, Mestrében és Trevisóban egyet-egyet kutattak át. Az akcióban az olasz csendőrség és rendőrség is részt vett a terrorizmusellenes ügyészség irányításával.

Olasz sajtóértesülések szerint a régóta lehallgatott csoport tagjai a március 22-i westminsteri merényletet telefonhívásaikban lelkesen méltatták, és arról beszéltek, hogy valami hasonlót akarnak ők is elkövetni. Célpontként a Rialto hidat választották ki.

ippolito.jpg

Adelchi D'Ippolito

Adelchi D'Ippolito, a terrorizmusellenes ügyészség velencei körzeti ügyésze sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyomozás 2016-ban indult el, amikor a most őrizetbe vett férfiak egyike Szíriában járt, majd visszatért Olaszországba. A férfiak mindannyian harminc évesnél fiatalabbak, a Szent Márk tér közelében laktak, és otthonaikban közös imát is tartottak más honfitársaikkal. Folyamatosan edzették testüket, mintha rendkívüli katonai feladatra készülnének, és az internet segítségével házi készítésű pokolgépet akartak előállítani, még robbantási szimulációt is tartottak. Telefonon azt mondták egymásnak: „Velencében azonnal a paradicsomba jutsz, ha a Rialtónál bombát helyezel el, úgyis annyi hitetlen van arra”.

Marco-Minniti-olycom-835.jpg

Marco Minniti

Marco Minniti olasz belügyminiszter a hatóságok munkáját dicsérve kijelentette, Olaszországban is fennáll a dzsihadista támadás veszélye, de a mostani akció bizonyítja, hogy a fenyegetéssel szemben a megelőzés jelent megoldást.

Matteo Salvini, az Északi Liga párt vezetője szerint az eset mutatja, hogy minél előbb le kell zárni az olaszországi határokat, mielőtt még túl késő lenne. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail