El kell tudni dönteni, hogy szar vagy kalaposinas

A westminsteri ámokfutó akár szabadságharcos is lehet – a BBC szerint.

És ahogy minden zsaru bűnöző,
Minden bűnöző szent
És a fej a farok,
Úgy én Lucifer vagyok
 

(Rolling Stones: Szimpátia az ördöggel)

A BBC csak elvétve minősít terrorcselekménynek olyan gyilkos aktusokat, amelyek áldozatai izraeliek. A valaha a hírközlés etalonjának számító, mára afféle posztsztálinista-anarchista hazugsággyárrá züllött „közmédium” megfogalmazásai néha világszerte döbbenetet keltenek, mint a legutóbb a jeruzsálemi gázolásos tömeggyilkosság esetében.  Ha valaki csak a BBC-ből tájékozódott, egyszerűen nem tudta meg, mi történt valójában.

Az elemző valamennyiszer azt gondolja, ezt már nem lehet alulmúlni, de mindig kiderül, hogy van lejjebb.

A brit földön elkövetett támadások idején a BBC óvakodik attól, hogy a „közszolgálat” érdekében gátlástalanul megadóztatott hazai közönséget felhergelje ideológiája megcsillogtatásával, így a westminsteri ámokfutás esetében ternészetesen annak nevezték a történtet, ami: terrorcselekménynek.

bbc230317.jpg

Azt, hogy mi a terrorcselekmény, a közhiedelemmel ellentétben igen könnyű definiálni. Terrorcselekményt követ el az, aki a helyi és/vagy a nemzetközi jogszabályokkal ellentétesen, politikai vagy katonai céljai elérése végett készakarva és célzottan polgári lakosok életére, egészségére, vagyonára tör, vagy őket arra kényszeríti, hogy valamit tegyenek, ne tegyenek vagy eltűrjenek. Kivételt képez ez alól a kimondottan és közvetlenül terrorcselekmény megakadályozására irányuló pszichés és/vagy fizikai presszúra alkalmazása.

Az igét számos nyelven terjesztő BBC brazil adásánál, úgy tűnik, nem ilyen egyértelmű a dolog, itt ugyanis nem terrorcselekményről, hanem „incidensről” számoltak be, és amikor egy médiafogyasztó afelől érdeklődött, hogy ennek mi az oka, a honlapon ez a megdöbbentő válasz jelent meg:

BBC-brasil-terrorismo-facebook-768x419.jpg

„A terrorizmus szó sokféle konnotációt hordoz, így használatát mi kerüljük. A terrorista egyesek szemében mások szabadságának védelmezője. A terrorista mások számára a mások ellen elkövetett igazságtalanságok megbosszulója. Nem a BBC feladata, hogy elbírálja azoknak a motivációit, akik támadásokat hajtanak végre, lett légyenek bármily kegyetlenek és véresek is.

bbcbrazil_facebook.jpg

Itt emlékeztetünk arra, hogy a BBC számtalan nyelven sugárzott adásainak célja a brit kulturális befolyás terjesztése külföldön.

A terror, az terror, kedves BBC!

Szalontai István


vissza

facebooktwitteremail