Trump „nagy alkura” készül Kínával

Az Egyesült Államok önállóan, Kína segítsége nélkül, egyoldalú lépésekkel is hajlandó és képes felszámoln az észak-koreai atomfegyver jelentette fenyegetést, mondta a Financial Timesnak Donald Trump amerikai elnök, aki megerősítette azt a nézetét is, hogy a UK „nagyon jól jár majd a Brexittel”.

Az amerikai elnök kijelentette: megvitatja az észak-koreai nukleáris fegyverkezés kérdését Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akit a jövő héten lát vendégül floridai rezidenciáján.

Trump szerint Kínának nagy befolyása van Észak-Koreára, és „vagy úgy dönt, hogy segít nekünk Észak-Korea ügyében, vagy úgy, hogy nem segít”. Hozzátette: ha Kína nem oldja meg az észak-koreai problémát, „majd mi megoldjuk”. Az elnök szerint az Egyesült Államok erre teljes mértékben képes.

Kijelentette azonban, hogy ha Kína ebben a kérdésben segít az Egyesült Államoknak, az „Kínának is nagyon előnyös lenne”.

Kathleen McFarland, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettese ugyanebben az interjúban reálisnak nevezte azt a kilátást, hogy Észak-Korea Trump „első elnöki időszakának végére” képes lesz csapást mérni az Egyesült Államokra nukleáris töltettel felszerelt rakétával.

Trump+North+Korea.jpg

Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormány milyen ösztönzőket kínálhat Pekingnek az együttműködésre Észak-Korea ügyében, Donald Trump a kereskedelmet említette, anélkül, hogy a részletekbe belement volna, egyúttal hangsúlyozva, hogy „minden a kereskedelemről szól”.

Az amerikai elnök utalásként említést tett egy „nagy alku” lehetőségéről is Kínával. Szavai szerint ennek keretében megoldódna az észak-koreai probléma és az amerikai haderőt is ki lehetne vonni a Koreai-félszigetről.

Az amerikai-kínai kereskedelmi problémák megoldási lehetőségeiről szólva Trump kijelentette, hogy a kínai elnökkel tervezett jövő heti találkozóján még nem akar vámokról beszélni, „talán majd a következő találkozón”.

A Financial Timesnak adott interjúban az amerikai elnök megerősítette azt a nézetét, hogy az Egyesült Királyság „nagyon jól jár majd a Brexittel”, vagyis az EU-tagság megszűnésével.

Trump hozzátette ugyanakkor: korábban úgy gondolta, hogy a brit példát más EU-tagállamok is követik, és az Európai Unió szétesésnek indulhat, de most már úgy látja, hogy az EU azóta „nagyon jó munkát végzett, kezdi összeszedni magát, és ma már az összetartás szellemisége hatja át”.

Az amerikai elnök szerint amikor az EU „még az Egyesült Királysággal hadakozott, nem ez a szellemiség érvényesül”, de így most az Egyesült Királyság és az EU is „nagyon jól fog járni”. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail