Elhunyt a festő, aki utált festeni

A Turner-díjas festőművész, aki nagy méretű, nagyon színes absztrakt képeket és nyomatokat alkotott, egy londoni kórházban hunyt el.

Howard-Hodgkin-in-his-Lon-008.jpg

A halálhírét bejelentő Tate galéria szerint a festő több mint 50 évig központi alakja volt a kortárs művészetnek, aki interjúiban többször említette, hogy valójában „utál festeni”.

„Gyakran hallom: nem érzed szerencsésnek magad, hogy ebből meg tudsz élni? De én azt mondom, köszönöm, ezért nem vagyok szerencsés, az eredmény miatt talán igen, de a festés maga szörnyű, sohasem vágyom rá”, nyilatkozta 2014-ben.

hodg.jpg

Arról is beszélt, hogy ennek ellenére azért fest, mert nem ért máshoz, de nagyon szenved, miközben dolgozik.

A Tate igazgatója, Nicholas Serota méltatásában „generációja egyik legnagyszerűbb művészének és koloristájának” nevezte.

Howard 1985-ben nyerte el a nagy presztízsű Turner-díjat, egy évvel korábban pedig ő képviselte Angliát a Velencei Biennálén. Művészi munkásságáért 1992-ben lovaggá ütötték.

hidgkin.jpg

Alkotásai világszerte a nagy galériák és múzeumok - köztük a British Múzeum, a Tate galéria és a New York-i MoMA - gyűjteményében szerepelnek. Áprilisban két új kiállítás is nyílik munkáiból Nagy-Britanniában.

Intenzív festészetében a 19. századi mesterek, különösen Degas, Vuillard és Bonnard hatása tükröződik, munkáiból India melege és színei sugároznak, ahova számos alkalommal ellátogatott - mondta Serota.

hidgk4.jpg

„Sóvárogtam India után, de csak húszas éveim elején tudtam először odautazni. Revelációnak bizonyult. Megváltoztatta a gondolkodásmódomat és valószínűleg azt is, ahogy festek”, mondta erről a művész.

hidg3.jpg

Tavaly a The Daily Telegraphnak adott interjújában úgy összegezte életét, hogy festőnek lenni „magányos foglalkozá” volt számára. „Nem tartom magam sikeresnek. A közismertségnek vagy a sok kiállításnak semmi köze a művészethez, azok csak véletlen dolgok”, fogalmazott. (MTI)


vissza

facebooktwitteremail