Arzéntől vakulhatott meg Jane Austen

Valószínűleg arzénmérgezés okozta Jane Austen (1775-1817) látásnak súlyos romlását; az írónő élete végére szinte teljesen megvakult.

janeausteen.jpg

Austennek a British Libraryben őrzött három szemüvegének vizsgálata tárta fel, milyen súlyosan romlott látása. Austen korában a gyógyszerek készítéséhez nehézfémeket, köztük arzént használtak és a reumában szenvedő írónő szedhetett ilyen gyógyszereket – vélik a szakemberek, akik azt is feltételezik, hogy a mérgezés hozzájárulhatott korai, 41 éves korában, 1817. július 18-án bekövetkezett halálához is, amelynek oka régóta találgatások tárgya.

janeaustebn.jpg

A könyvtárosok a koruk ellenére jó állapotban lévő három szemüveg lencséjét mérték meg, hogy megállapítsák erősségüket. Austen első szemüvegének mindkét lencséje +1,75-ös, a második +4,75-ös és az utolsó +5,0-ös erősségű volt, ami azt jelenti, hogy halálakor az írónő már nagyon keveset látott, az olvasás, írás nehézkes volt számára.

„Fennáll a lehetősége annak, hogy véletlenül megmérgezték őt nehézfémmel, például arzénnel. Ma már tudjuk, hogy az arzénmérgezés szürke hályogot okoz”, mondta Sandra Tuppen, a British Library kurátora. „Az arzént gyakran használták több betegség, köztük a reuma gyógyítására készült orvosságokhoz, ez utóbbiban szenvedett Austen”.

glasses-and-case-belonging-to-jane-austens-mother.jpg

Azt nem tudni, hogy a teknőspáncélból és üvegből készült szemüvegeket felírták-e Austennek vagy maga vásárolta.

A brit könyvtárosok szemészek véleményét kérik ki elméletük igazolására. (MTI)

r  e  k  l  á  m

front_cover.jpg


vissza

facebooktwitteremail